Viitorii medici trag un semnal de alarmă

Efectele pandemiei: tot mai mulți părinți refuză să-și vaccineze copiii cu vaccinurile obișnuite

Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR), forul care reunește 11 organizații de profil, reprezentând în total peste 25.000 de studenți la medicină, trage un semnal de alarmă asupra situației precare în care se află rata de imunizare a populației.

Potrivit organizației, numărul alarmant de mișcări și campanii în spațiul public care încearcă, sub pretextul informării, să inducă fobia față de vaccinuri în cetățenii români, reprezintă un factor care scade eficiența programului național de vaccinare.

Aceste campanii de răspândire a panicii printre părinții bine-intenționați, care doresc să apere interesele copiilor, au dus la o scădere drastică a ratei vaccinării, România aflându-se în perioada 2009-2013 printre țările cu cea mai rapidă diminuare a ratei de vaccinare a populației (studiu Lancet efectuat pe date din ultimii 30 de ani), arată FASMR.

Acest fenomen a condus la cea mai mare epidemie de rujeolă din ultimele decenii, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) raportând 11.123 de cazuri noi de rujeolă până la data de 9 martie 2018, soldându-se cu 40 de decese raportate, copiii mici și sugarii fiind grupurile cele mai afectate de răspândirea bolii.

Între izbucnirea epidemiei și popularizarea discursului anti-vaccin este o corelație directă, consideră FASMR, întrucât eficacitatea vaccinării în masă se bazează pe realizarea unei proporții suficient de mari din populație care să fie imună la un anume agent infecțios, împiedicând astfel transmiterea sa la persoanele susceptibile, realizându-se o „imunitate comunitară”.

Pentru virusul care provoacă rujeola (Morbilivirus measles – virusul rujeolic), pragul pentru instalarea imunității de grup este de aproximativ 95 la sută. FASMR dorește să atragă atenția populației asupra faptului că această afecțiune, precum și altele care intră în categoria ”bolilor copilăriei”, nu este inofensivă, putând determina complicații grave, în anumite circumstanțe amenințătoare de viață.

Având în vedere aceste fapte, federația condamnă eforturile unor grupuri bine-intenționate, dar slab informate și neavizate, care operează contrar interesului public sub stindardul ”libertății de alegere”.

”Considerăm că imunizarea este o datorie civică, actul vaccinării asigurând nu doar protecția individului imunizat, ci și a întregii populații. Refuzul unor grupuri din ce în ce mai mari de părinți de a-și imuniza copiii dă astfel dovadă de indiferență față de oamenii din jur, echivalentă unei condamnări tacite la boală și, în anumite cazuri, la moarte”, au transmis reprezentanții FASMR.

Viitorii medici din România îi îndeamnă pe cei care dezinformează populația privind efectele adverse ale vaccinurilor să își sisteze activitatea. Nu în ultimul rând, federația dorește să îi încurajeze pe părinții sceptici cu privire la beneficiile vaccinării, să aibă încredere în specialiștii avizați și, totodată, îi felicită pe cetățenii care au luat deja parte la programul de imunizare pentru spiritul civic și responsabilitatea de care dau dovadă.

FASMR derulează din această săptămână o campanie de informare cu privire la beneficiile, istoria și impactul vaccinării populației.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Viitorii medici trag un semnal de alarmă

  1. Cei care fabrica vaccinurile sa se faca raspunzatori de consecinte si dupa aceea mai vorbim.Pe vremea comunistilor erau vaccinuri veritabile facute in tara,nu chinezarii si industrie de facut bani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *