Viceprimarul Ruben Lațcău: ”Reformăm transportul public”. Curtea de Conturi: ”Management defectuos”

Viceprimarul Ruben Lațcău: ”Reformăm transportul public”. Curtea de Conturi: ”Management defectuos”

Viceprimarul Ruben Lațcău: ”Reformăm transportul public”. Curtea de Conturi: ”Management defectuos”

La sfârșitul anului trecut, Primăria Timișoara a semnat un acord de finanțare cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru un împrumut de 20,3 milioane euro.

Împrumutul a fost realizat pentru a acoperi costurile de finanțare pentru proiectele de mobilitate și transport public ale orașului, respectiv cheltuielile neeligibile și partea de cofinanțare a primăriei pentru înnoirea flotei de tramvaie Bozankaya, reabilitarea liniei 2 – Stan Vidrighin, precum și pentru actualizarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) și un studiu de optimizare a liniilor existente.

Viceprimarul Ruben Lațcău, semnatarul contractului, a prezentat cu multă mândrie, la vremea respectivă, obținerea acestui împrumut:

”Ne bucurăm de încrederea pe care ne-o conferă BERD prin acest acord care va aduce Timișoara mai aproape de a fi un oraș verde din punct de vedere al mobilității. Este un semnal puternic că orașul dorește cu adevărat reformă pe acest sector.

BERD este un finanțator cu experiență, de renume internațional în sectorul de mobilitate și transport public, iar acest împrumut ne deschide poarta către piața europeană de consultanță pe mobilitate.

Avem nevoie de cei mai competenți oameni pentru realizarea documentelor strategice ale orașului” transmite viceprimarul Ruben Lațcău.

Raportul Curții de Conturi spune însă cu totul altceva, concluzionând un management defectuos al contractului: ”Se reține faptul că nu au fost puse la dispoziția auditorilor publici externi acte și documente legal întocmite din care să rezulte în mod concret atribuțiile stabilite pentru fiecare dintre persoanele implicate în inițierea și angajarea contractului de către Municipiul Timișoara a finanțării rambursabile externe cu BERD.

CITEȘTE ȘI: Comuna din România unde casele nelocuite ar putea intra gratuit în posesia familiilor tinere

Cauzele care au condus la apariția acestei abateri sunt: exercitarea unui management defectuos cu privire la contractarea finanțării rambursabile; nerespectarea prevederilor legale privind buna gestiune economică financiară; nestabilirea atribuțșiilor concrete ale personalului implicat în gestionarea contracării împurmutului BERD; procedura operațională existentă nu stabilește și nu descrie pașii concreți de urmat potrivit procedurilor legale în activitatea de contractare”.

Auditorii publici au prezentat actele normative încălcate și au dispus luarea de măsuri pentru înlăturarea abaterilor constatate, în vederea intrării în legalitate.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Viceprimarul Ruben Lațcău: ”Reformăm transportul public”. Curtea de Conturi: ”Management defectuos”

  1. (BERD) pentru un împrumut de 20,3 milioane euro.Dar bine,bine unde este suma asta astronomica luata pe spinarea Timisorenilor? Ca Timisoara in frig a stat,orasul ca o halda de gunoi.Dar ne laudam cu realizari „EPOCALE” FRITZ si CLOTILD ARMAND sa nu il uitam pe NICUSOR DAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *