Viceprimarul Lațcău îi forțează pe turcii de la Bozankaya să dezinformeze “galben-negru”

Viceprimarul Lațcău îi forțează pe turcii de la Bozankaya să dezinformeze “galben-negru”

Viceprimarul Lațcău îi forțează pe turcii de la Bozankaya să dezinformeze “galben-negru”

Compania turcească Bozankaya, care fabrică noile tramvaie pentru Timișoara, a făcut miercuri, 31 mai 2023, un anunț public, pe Facebook și Twitter despre ultimul lot de 17 tramvaie ce urmează a fi livrate către STPT. Supriza a fost că în imagini apar tramvaie vopsite în galben și negru, nu în alb-violet, așa cum prevede contractul de finanțare.

Contactați de jurnaliștii de la Renașterea bănățeană, pentru a afla cine a cerut schimbarea culorilor, oficialii departamentului de marketing de la Bozankaya au intrat în derută și au șters postările publice de pe rețelele de socializare.

Uite postarea, nu e postarea

“Tramvaiul nostru, un record de premii cu tehnologia sa inovatoare, a fost iubit de timișoreni. A fost semnat contractual pentru 17 tramvaie suplimentare ecologice, care oferă circulație non-catenară cu bateria sa până la 70 de kilometri, iar producția a început. Tramvaiele vor fi pe drum de la Ankara la Timișoara în curând”, anunța firma Bozankaya pe conturile de Facebook și Twitter , la ora 10:30, pe 31 mai. În fotografia augmentată apare un tramvai vopsit în culorile galben și negru, pe linia ferată de pe Podul Decebal, din Timișoara. La ora 11, anunțurile au fost însă șterse.

Contactați pentru a afla dacă tramvaiele vor fi vopsite galben-negru, așa cum își dorește viceprimarul Ruben Lațcău, sau vor fi alb-violet, așa cum prevăd proiectul inițial și caietul de sarcini, cei de la Bozankaya ne-au redirecționat către firma de relații publice care se ocupă de imaginea Bozankaya în România, mai exact JuneCom, din București.

Ina Stoica, reprezentantă a agenției de PR menționată, a declarat că se va informa de la…compania Bozankaya și va reveni cu un răspuns. Ceea ce nu s-a întâmplat până la ora publicării acestui material.

Schimbarea culorilor poate însemna pierderea finanțării

Pe 23 mai, Renașterea bănățeană vă informa că administrația Fritz și, în special, viceprimarul Ruben Lațcău, vor să impună, cu orice preț, vopsirea noilor tramvaie Bozankaya în galben și negru. Deși asta înseamnă pierderea finanțărilor naționale și europene pentru noile tramvaie Bozankaya. Cele 17 tramvaie care urmează a fi livrate și a căror culoare rămâne un mister, sunt comandate printr-un act adițional la contractul inițial, act parafat pe 22 decembrie 2022.

Desi conform contractului legătura cu producătorul tramvaielor o menține managerul de proiect, viceprimarul Ruben Lațcău, a făcut presiuni, încă din februarie 2023, asupra turcilor de la Bozankaya, în încercarea de a-i convinge să schimbe vopseaua alb-violet cu galben-negru, chiar în procesul de fabricație al tramvaielor. Lucru pe care turcii l-au refuzat, menționând că aceasta pune o presiune suplimentară asupra echipei, așa cum reiese din corespondența pe mesageria WhatsApp dintre viceprimarul Ruben Lațcău și un reprezentant al companiei Bozankaya.

ADR Vest, în termeni extrem de expliciți, a transmis, în februaruie 2023, că orice modificare a proiectului și nerespectarea caietului de sarcini, intră sub incidenta legislației în domeniu și presupune sancțiuni. Mai mult, din documentele intrare în posesia jurnaliștilor de la Renașterea bănățeană rezultă că orice modificare ulterioară pune în pericol finanțarea per total a proiectului dar și corecții financiare și sancțiuni.( Cuplul edilitar Fritz – Lațcău vrea tramvaie galben-negru, cu riscul pierderii finanțării (renasterea.ro)).

“La data prezentei informări, toate cele trei proiecte sunt la zi, în sensul că se desfășoară în conformitate cu programul de finanțare, neexistând întârzieri, toate tramvaiele venite in Timișoara sunt recepționate și plătite, în plus în contul Primăriei Timișoara se află o sumă de 26.231.666,5 lei, conform cererilor de prefinanțare aprobate.

Până în momentul de față, la Timișoara, au sosit 18 tramvaie dintre care 17 sunt recepționate și plătite inclusiv depuse cereri de rambursare. Tramvaiul nr. 18 este în curs de recepție, iar tramvaiul nr. 19 este pe drum, iar până la sfârșitul lunii aprilie urmând a fi livrate un număr de 21 de tramvaie. Mai mult, decât atât cele trei proiecte au fost declarate ca fiind proiecte de succes de către ADR Vest, finanțatorul acestor proiecte față de care putem spune ,,respect ADR Vest”, lucru ce nu putem spune față de conducerea Primăriei Municipiului Timișoara care în nenumărate ocazii au obstrucționat bunul mers al acestor proiecte prin semnarea cu întârziere a unor documente și chiar anularea unor evenimente care trebuiau să se desfășoare în conformitate cu contractele de finanțare. Spre exemplu, evenimentul organizat cu ocazia ,,Ziua Transportului Public’’ din data de 08 iulie 2022 a fost anulat doar pentru motivul că de echipa de implementare a semnat (așa cum prevede contractul) comunicatul de presă care anunța evenimentul…”, se menționează în informarea echipe inițiale de proiect, adresată Consiliului Local Timișoara.

Acest document a fost depus la Direcția Secretariat General a Primăriei Timișoara la data de 28 aprilie 2023. Cu toate acestea, nici până la data redactării acestui material, 31 mai 2023, informarea nu a trecut prin secretariatul CL Timișoara și nu a ajuns la destinatari, adică la consilierii locali din CL Timișoara.

Mai trebuie menționat că soluția problemei culorilor noilor tramvaie, găsită de primarul Dominic Friz, a fost schimbarea întregii echipe, pe 19 aprilie 2023, de la manager la responsabilul de comunicare. Și pentru că orice partid care se respectă își permite sinecuri, echipa de profesioniști în materie de proiecte europene și de transporturi a fost înlocuită cu diverse personaje din anturajul USR Timiș, care însă nu au pregătirea profesională și nici certificările necesare.

Cât despre culorile ultimului lot de 17 tramvaie, producătorul Bozankaya nu știe exact ce să facă, atâta timp cât totul depinde de mofturile și ambițiile personale ale cuplului edilitar Fritz-Lațcău.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

5 thoughts on “Viceprimarul Lațcău îi forțează pe turcii de la Bozankaya să dezinformeze “galben-negru”

  1. Ați batjocorit Timișoara cum n-au îndrăznit nici comuniștii. Asta înseamnă că vreți revolte și nu e bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *