Viceprimarul Lațcău, despre pregătirile în Timișoara pentru începerea anului școlar: ”condiții cumva nu perfecte pentru învățământ”

Viceprimarul Lațcău, despre pregătirile în Timișoara pentru începerea anului școlar: ”condiții cumva nu perfecte pentru învățământ”

Viceprimarul Lațcău, despre pregătirile în Timișoara pentru începerea anului școlar: ”condiții cumva nu perfecte pentru învățământ”

Pe ultima sută de metri, după tipicul românesc, la Primăria Timișoara a avut loc luni, 4 septembrie, ședința comisiei extraordinare, care a reunit reprezentanți ai unor autorități locale – inspectoratul școlar, prefectura, poliția etc.-, subiectul întrunirii fiind, conform viceprimarului Ruben Lațcău,”reînceperea școlii în Timișoara”.

„Știm că de azi într-o săptămână va reîncepe școala în Timișoara și vrem să fim pregătiți”, a anunțat oficialul.
Școala nu va începe doar în Timișoara, așa cum a subliniat oficialul, ci în întreaga țară, dar dincolo de această precizare, din declarațiile sale a reieșit că administrația locală, chiar dacă vrea să fie pregătită, nu prea e…

Spre exemplu, până la începerea școlii, nu vor putea fi finalizate lucrările aflate în derulare pe străzile Surorile Martir Caceu, Demetriade și Imbroane. Cu puțin noroc, însă, timișorenii nu vor mai vedea utilaje pe Calea Aradului și Torontalului:

” (…) Am constat că lucrările de reparații pe Piața Consiliul Europei sau pe Ripensia au fost finalizate. De asemenea, lucrările de apă-canal de pe Torontalului și Aradului vor fi finalizate în întregime, sperăm să avem și asfaltul marcat până la începerea școlii.

Vor mai fi anumite lucrări care vor continua și unde vom mai avea deranj: de exemplu, pe Martir Caceu nu va fi finalizat în această săptămână, probabil undeva la sfârșitul lui septembrie. De asemenea, pe Demetriade și pe Avram Imbroane se va lucra în continuare”, a afirmat Ruben Lațcău.

CITEȘTE ȘI: Universitatea de Vest din Timișoara găzduiește Congresul Mondial UISPP

Întrebat de un jurnalist de la Radio Timișoara care sunt condițiile în care vor învăța elevii în noul an școlar, viceprimarul a precizat că în unele școli activitatea didactică se va desfășura în două schimburi, pentru că părinții țin morțiș să își ducă copiii doar la anumite școli.

Ruben Lațcău a dovedit, astfel, că studiul prezentat în luna mai de universitatea din Cluj-Napoca privind infrastructura școlară din Timișoara, pentru care primăria a plătit 16.000 de euro, a fost inutil.

Una dintre concluziile studiului a fost aceea că părinții își duc copiii la școlile care se află în preajma locurilor lor de muncă, și nu pentru prestigiul unităților de învățământ.

Dimpotrivă, viceprimarul Lațcău, foarte încântat, la vremea respectivă, de rezultatele studiului, declară, acum, altceva:

”Avem în Timișoara o situație pe care cred că o putem vedea în multe zone din țară, în care anumite școli au foarte mulți elevi și atractivitatea și dorința părinților de a-și duce copiii la acele școli crește de la an la an, iar altele scad.

De exemplu, cel mai mare campus școlar din Timișoara, Liceul Azur, nu are 1.000 de copii, dar o școală cu suprafață mai mică ca metri pătrați, Școala 30, are 2.500.”

Viceprimarul nu a oferit soluții pentru rezolvarea spațiului deficitar al rețelei școlare din municipiu, afirmând însă că, dacă ar fi după el, ar limita înscrierea elevilor la școlile aglomerate. Confundând atribuțiile ministerului cu cele ale inspectoratului, Ruben Lațcău a declarat:

”Pârghia noastră este foarte limitată. Noi ca primărie nu putem să oprim sau să impunem o normă de număr de copii pe școală. Dacă am putea, am face asta, dar nu putem. Aceasta este o decizie pe care inspectoratul împreună cu școlile trebuie să o ia, unde e punctul în care spun stop numărului de elevi pe care îl acceptă la o anumită școală.”

Un alt aspect discutat în cadrul ședinței, ca variantă de compromis pentru fluidizarea traficului care se va intensifica după 11 septembrie, a fost decalarea începerii orelor în anumite școli:

”Noi credem că ar fi un lucru foarte important, la nivel de oraș, să existe o decalare în programul de începere a școlilor. Liceele pot să înceapă la ora 9 și școlile generale la ora 8, în așa fel încât să putem să reducem această presiune care apare într-un interval de jumătate de oră în aceleași intersecții din oraș.

Cred că e mai importantă, cumva, viața orașului și modul în care el funcționează decât greutatea de a schimba niște ore pentru câțiva profesori, pentru că, până la urmă, această inițiativă de a avea decalată începerea de cursuri la școli stă și este blocată doar din perspectiva de refacere a programului pentru profesori.”

În ceea ce privește existența avizelor ISU de securitate la incendii pe care nu toate școlile din municipiu le au, Ruben Lațcău a lăsat să se înțeleagă că primăria este neputincioasă în fața criteriilor impuse de legislație pentru obținerea unor ducomente:

”Unele nu pot fi avizate decât cu lucrări ample de reabilitare, pentru că avem nevoie de uși de siguranță, de lucruri care nu se pot rezolva cu o simplă schimbare de instalație electrică sau cu intervenții mici, ci e nevoie de ample lucrări de recompartimentare, dar sunt și școli unde cu intervenții mici putem să obținem aceste avize și momentan lucrăm pe aceste avize.”

Prin urmare, pentru elevii din Timișoara, anul școlar se va derula sub aceleași asupicii: în unele școli, vor învăța în două schimburi pentru că primăria, cu două-trei excepții, nu a făcut nimic notabil privind infrastructura școlară. ”Sunt condiții cumva… nu perfecte pentru învățământ”, recunoaște Ruben Lațcău.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Viceprimarul Lațcău, despre pregătirile în Timișoara pentru începerea anului școlar: ”condiții cumva nu perfecte pentru învățământ”

  1. Cu școlile e OK, cu joburile părinților e problema. Program de lucru după 8, 9. Boieri. Și de la stat, și de la privat. Miorlăiala e că au copii și că trebuie să-i ducă la școală. După aia, părinții se cară la job. Ba au dreptul să-i și scoată de la școală, pauză de părinte, la job. In ciuda acestor favoruri sociale, avem copii tot mai tâmpiți. În vremurile bune, începeai lucrul pe la 6-7. Copiii erau suficient de deștepți încât, de pe la 9-10 ani, să meargă și să se întoarcă singuri de la școală. Dacă părinții ar fi puțin strânși de oaie, să se prezinte la job pe la 7, am avea o națiune cu ceva speranță.

  2. AUTORIZATIE DE SECURITATE LA INCENDIU. Asa se numeste , domnule viceprimar.
    Un sfat : acolo unde scolile exista si chiar de mult adica dinainte de 1990, faceti bine si aducetile la starea la care au fost. Adica fara ”spatiile” suplimentare create din panouri din pvc. Atunci au fost niste norme respectate cu rigurozitate. O data aduse la starea initiala care se poate demonstra cu proiectele care se mai gasesc in fosta arhiva a IPROTIM-ului, NICIO institutie de pe fata pamantului nu va mai intreaba de autorizatie de securitate la incendiu. ISU cunoaste principiul neretroactivitatii in aplicarea unui legi.
    Legislatia existenta se refera la constructiile noi si chiar vechi unde au fost facute modificari nefericite.
    Nu va grabiti sa bagati bani mai multi decat trebuie acolo unde de fapt nu trebuie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *