VIAŢA BATE FILMUL! Într-o comună din Timiş, peste 30 de copii sunt crescuţi de… cine se nimereşte. În alta, 80 la sută dintre cei plecaţi la muncă în străinătate au divorţat

tormac

Foarte mulţi timişeni care au decis să plece la muncă în străinătate au lăsat copiii în grija bunicilor, a altor rude sau, în unele cazuri, a vecinilor. Consecinţele acestora sunt, în unele cazuri, ireversibile.

În comuna Liebling, 80 la sută dintre persoanele care au plecat la muncă în străinătate au divorţat. În Niţchidorf cei care îşi lasă copiii în îngrijirea unor rude au job-uri sezoniere în străinătate. Adulţii care lucrează pe o perioadă mai îndelungată au decis să ia cu ei şi copiii.

O situaţie aparte se regăseşte la Tormac. Cel puţin 30 de copii, cu vârste cuprinse între şase şi 12 ani), sunt crescuţi de bunici şi, în unele cazuri, de vecini. Pentru ei, reprezentanţii primăriei au decis să amenajeze un centru care să le ofere condiţiile necesare unei dezvoltări armonioase.

primar tormac„Pentru început va funcţiona ca un after-school, urmând ca programul să fie extins, în regim de internat. Copiii vor putea dormi în acest centru, de luni până vineri. Vor beneficia de mesele necesare, de pedagogi care să-i supravegheze şi care să-i ajute la lecţii. Sunt multe cazuri în care copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate nu beneficiază supravegherea necesară şi tocmai de aceea ne-am gândit la acest centru”, spune primarul comunei Tormac, Ion Lucian Karol-Csaki.

Cel mai probabil centrul va funcţiona începând de anul viitor, deoarece clădirea care-l va găzdui are nevoie de îmbunătăţiri. De asemenea, se speră ca acesta să primească fonduri pentru servicii sociale de interes public. Scopul este de a scădea abandonului şcolar care, spune edilul-şef din Tormac, este tot mai mare. Nu doar copiii lăsaţi în grija altor rude vor fi primiţi în acest centru, urmând să fie analizate şi situaţiile familiilor sărace care au nevoie de sprijin.

„În prezent încercăm să-i implicăm pe copii în cât mai multe activităţi extra-şcolare, să practice un sport, să înveţe dansurile populare tradiţionale. Unii părinţii organizează chiar plecări periodice la Timişoara, unde copiii iau lecţii de înot. Rămâne de rezolvat situaţia copiilor care nu au părinţii lângă ei care să-i îndrume şi aici vrem noi să intervenim”, spune primarul.

Un astfel centru nu mai există în judeţ şi scoate, din nou, la lumină problema viitoarei generaţii lăsate de izbelişte, din cauza situaţiei financiare precare a părinţilor care încearcă să-şi câştige un trai cât de cât demn peste hotare.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “VIAŢA BATE FILMUL! Într-o comună din Timiş, peste 30 de copii sunt crescuţi de… cine se nimereşte. În alta, 80 la sută dintre cei plecaţi la muncă în străinătate au divorţat

Lasă un răspuns