Vestul turistic. S-a deschis sezonul de schi la Straja. Vezi ofertele de cazare

Sezonul de schi a fost deschis, în mod oficial, în stațiunea Straja din județul Hunedoara, în prima zi a lui decembrie. Situată în Munții Vâlcan, Straja poate fi accesată dinspre Petroşani sau dinspre Târgu Jiu.

CITEȘTE ȘI: Ce au descoperit legiştii pe trupurile poliţistului şi al iubitei sale, găsiţi morţi în casă la Oraviţa

Pe DN 66, la intersecţia de la Livezeni se urmează pe DN 66A indicatorul „Lupeni”. După 15 kilometri, în Lupeni, în zona cartierului Braia, se urmează indicatorul „Straja” şi, pe Drumul Crucii (asfaltat în totalitate), după aproximativ șapte kilometri, se ajunge în staţiune. În zona de agrement Brăiţa, există o parcare păzită, unde se poate lăsa maşina şi, cu ajutorul telegondolei, un mijloc de transport rapid şi sigur, se poate ajunge în Straja.

Staţiunea Straja este localizată la o altitudine de 1.445 de metri, în zona Văii Jiului, la aproximativ opt kilometri de municipiul Lupeni. Prima datare a localităţii Lupeni este făcută în urmă cu 350 de ani.

Pe atunci, principala ocupaţie a locuitorilor acestor zone era creşterea animalelor şi vânătoarea. Începând cu secolul al 19-lea, odată cu descoperirea zăcămintelor de cărbune, această zonă a fost intens colonizată, Lupeniul devenind un puternic centru industrial carbonifer al României.

CITEȘTE ȘI: O timișoreancă îndrăgostită de o limbă moartă

În acest oraş se află cea mai mare mină subterană din sud-estul Europei, Exploatarea Minieră Lupeni. Huila extrasă de aici este de cea mai bună calitate, având o putere calorică de până la 9.000 de kilocalorii.

Complexul turistic este format din 210 cabane, case de vacanţă, pensiuni şi vile. Dintre acestea, 70 sunt omologate cu 1, 2, 3 şi 4 stele. Straja a fost declarată staţiune turistică locală în anul 2002, potrivit H.G. 1110 din 20 octombrie 2002.

Aici sunt amenajate 12 pârtii de schi, fiecare fiind echipată cu instalaţie de transport pe cablu (teleschi).

CITEȘTE ȘI: Directorul unei școli din județul Timiș e acuzat că a agresat o învățătoare

Cinci dintre acestea beneficiază şi de instalaţie de nocturnă, făcând astfel posibilă utilizarea pârtiilor până seara târziu. Sunt întreţinute cu ajutorul utilajelor de bătătorit zăpada, ratrac-uri, pentru a le menţine în condiţii cât mai bune de schi.

Stațiunea însumează aproximativ 26 de kilometri de domeniu schiabil, din care 20 sunt acoperiţi cu zăpadă artificială. Cele 11 instalaţii de transport pe cablu asigură accesul facil la toate pârtiile din staţiune.

Datorită construirii telegondolei şi telescaunului de pe Vârful Straja, apar pârtii noi, cea mai lungă fiind Pârtia Straja, cu o lungime de 8,1 kilometri. În sezonul 2016-2017 a fost inaugurat telescaunul de pe Pârtia Constantinescu.

Cea mai semnificativă investiție din acest an este cea a telescaunului cu patru locuri, debraiabil, din zona Crucii, care se deplasează cu viteza de 4m/s, pe o lungime de 1.300 de metri.

Telescaunul debraiabil pornește din zona Crucii Eroilor și urcă până spre finalul pârtiei Mutu. O altă investiție așteptată de turiști a fost telescaunul de pe Vârful Straja. Începând cu sezonul abia deschis, acesta va funcționa și va urca până la 1.870 de metri.

Oferte de cazare

Complexul Montana de la Straja are mai multe oferte, dintre care cea pentru o săptămână la schi include cinci nopţi de cazare, masă în regim demi-pensiune (mic dejun + prânz întârziat, la alegere de pe un mini-meniu), ski-pass nelimitat (inclusiv nocturnă) pe instalaţiile Comexim R, la prețul de 890 de lei de persoană.

Turiștii pot închiria și echipamente pentru sporturile de iarnă, la următoarele prețuri: 25 de lei/zi (clăpari, schiuri şi beţe); 40 de lei/zi (clăpari, schiuri şi beţe noi); snowboard – 35 de lei/zi (buţi şi snowboard); săniuţe (boburi) – 10 lei/zi; căşti – 10 lei/zi.

0 Comments

No Comment.