Vești proaste pentru români. Șoferii, obligați să plătească RCA chiar dacă nu folosesc mașina

rca 4

Cei care au mașini înmatriculate funcționale sunt obligați să încheie o asigurare de răspundere civilă, adică o poliță RCA, chiar dacă nu le mai conduc și le țin parcate în curte sau în garaj.

Așa au decis recent judecătorii Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), potrivit Avocatnet.ro.

Asta înseamnă că numai mașinile radiate din circulație pot fi ținute pe o proprietate privată, fără poliță RCA. Această obligație deja există în România, însă proprietarii pot alege suspendarea asigurării.

Hotărârea CJUE a fost dată marți în cauza C‑80/17. Concret, prin aceasta s-a stabilit că o mașină înmatriculată, ce încă este funcțională, trebuie să aibă asigurare RCA chiar dacă este ținută numai pe o proprietate privată.

Cu alte cuvinte, dacă proprietarul nu decide să radieze mașina din circulație (și astfel s-o lase fără plăcuțele de înmatriculare), acesta este obligat în continuare să aibă o poliță RCA valabilă. Indiferent dacă mai folosește cineva autoturismul sau nu.

„(…) încheierea unui contract de asigurare de răspundere civilă auto este obligatorie atunci când vehiculul în cauză este încă înmatriculat într-un stat membru și poate să fie condus, dar este parcat pe un teren privat, exclusiv din alegerea proprietarului, care nu mai intenționează să-l conducă”, scrie într-un comunicat de presă al CJUE legat de decizia judecătorilor.

În plus, CJUE a stabilit că, într-o asemenea situație, se pot cere despăgubiri atât persoanei responsabile de accidentul produs cu mașina neasigurată, cât și proprietarului automobilului. Asta chiar dacă cel din urmă nu e responsabil civilmente pentru accident.

În România, proprietarii de mașini sunt obligați să aibă asigurare RCA indiferent dacă folosesc mașina sau nu. Mai exact, în Legea nr. 132/2017 scrie că „persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării sau înregistrării în România, precum și tramvaie au obligația să se asigure pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de vehicule (…)”.

Informația este confirmată și prin intermediul unui ghid al Autorității de Supraveghere Financiară, care supervizează domeniul asigurărilor RCA: „Proprietarul unui vehicul trebuie să dețină o asigurare RCA valabilă pe toată perioada în care vehiculul este înmatriculat/înregistrat, chiar dacă acesta nu este utilizat”.

Totuși, Legea RCA prevede că proprietarii mașinilor pot cere suspendarea asigurării. Când? Atunci când mașina nu poate fi condusă legal sau atunci când aceasta este imobilizată. Însă această opțiune vine la pachet cu obligația de a preda la poliție plăcuțele de înmatriculare. Regulile în funcție de care se poate face suspendarea poliței RCA trebuie stabilite, deoarece acestea nu există momentan.

Așadar, o mașină poate fi ținută fără asigurare, pe un teren proprietate privată, numai dacă este radiată din circulație sau dacă polița RCA este suspendată.

Cei care nu încheie asigurarea RCA, deși sunt obligați, riscă o amendă de la 1.000 la 2.000 de lei și pierderea certificatului de înmatriculare al mașinii.

Atenție! Deciziile date de CJUE sunt obligatorii pentru toate instanțele țărilor UE care se confruntă cu probleme asemănătoare, deci și pentru cele românești, scrie avocatnet.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Vești proaste pentru români. Șoferii, obligați să plătească RCA chiar dacă nu folosesc mașina

  1. Absolut „corect”! firmele de asigurarea NU mai sunt romanesti, deci sa curga banii afara!
    Decizie absurda evident, daca NU FOLOSESTI masina ci sta in curte/garaj etc. Nu poate produce daune tertilor!

  2. Asa este , foarte corect , i a sa luam noi , companiile de asigurari 7 piei de la romani , sa avem si noi profit , macar 1000 la suta , sa stim de o treaba , o asemenea reglementare poate fi valabila in vest , unde daca vrei sa inmatriculezi o masina , o faci extrem de repede , pe cind la noi , sa inmatriculezi o masina este de multe ori ,, o misiune imposibila ,, .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *