Vernisaj la Sala Barocă a Muzeului Naţional de Artă Timişoara

Vernisaj la Sala Barocă a Muzeului Naţional de Artă Timişoara

Sala Barocă a Muzeului Naţional de Artă Timişoara va găzdui astăzi, la ora 18, vernisajul epoziţiei  „SYMBIOSIS”, primul proiect realizat în colaborare cu artistul Dan Voinea, care  aduce în spațiul muzeal lucrări ce invocă mutațiile produse în conștiința și natura umană în ultimele decenii.

Aflat în portofoliul Slag Gallery New York și Galerie RX Paris, Dan Voinea iese pentru întâia oară la rampă după zece ani de absență în România. Amplasată în sălile care fac legătura între colecția Corneliu Baba și cea a modernilor români, expoziția „SYMBIOSIS. Dan Voinea meeting the masters” conține, pe lângă lucrările recente din solo show – o parte din ele fiind extensie a expozițiilor începutului de an din Paris și New York – și o selecție din perioada atelierului din Berlin. Proiectul pune în dialog arta contemporană cu cea modernă și chestionează granițele fluide dintre ele.

„Tema ce caracterizează picturile cele mai recente ale lui Dan Voinea este legată de infinitele posibilități dinamice ale expresivității umane. Chipuri reale și posibile, animale totemice, fațete anticlasice ale portretului capătă contur într-o atmosferă onirică, în care fundalul simplu și intens conține date selective ale unui spațiu cu potential de peisaj. Autorul păstrează și perpetuează în toate seriile picturale misterul ce caracterizează gustul pentru ceva ce nu este încă desăvârșit, nici creat, dar este pe cale să se contureze.

CITEȘTE ȘI: Piste de biciclete și trasee pietonale pe sub podurile Dacilor și Șaguna, la Timișoara

Potențialitatea formei este căutată fie prin suprapuneri palimpsestice de expresii, fie prin tușe impulsive, ca directe descărcări de energie vitală.  Această deschidere generoasă către capacitatea modelatoare a ființei creează conexiuni și proiecții posibile, în care scenariul auto-restaurării sau cel al auto-distrugerii devin fațete ale realității iminente. Tușele largi, culorile saturate, detaliile bine gândite și amplasate strategic, creează spații și interspații secvențiale, ca episode onirice ale unei realități narative care este pe cale să se contureze. Interesul lui Voinea penstru procesualitate este conținut în caracterul dinamic al imaginilor create, în care întâlnim o pluriperspectivare de ordin conceptual și fizic. Pictura lui Dan Voinea este atemporală, gravă, liberă și experimentală.” notează Andreea Foanene, curatoarea expoziției.

Titlul „SYMBIOSIS. Dan Voinea meeting the masters” este o aluzie la ideea de conviețuire și de schimb reciproc avantajos de informații, suflu, energii. În relațiile simbiotice, în lipsa unuia dintre organisme, existența celuilalt, în unele cazuri, nu mai este posibilă. Expoziția poate fi vizitată până în 31 octombrie 2021, de marți până duminică,  între orele 10 – 18.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns