Venituri incredibile pentru proaspeții absolvenți de medicină din Timişoara. Un rezident din anul I va avea un salariu brut de 5.700 lei!

Venituri incredibile pentru proaspeții absolvenți de medicină din Timişoara şi din ţară. Medicii, dentiștii și farmaciștii vor încasa bursele de rezidențiat, până la intrarea în vigoare a creșterilor salariale, susține Ministerul Sănătății. Astfel, bursa se va acorda până la data de 1 martie 2018, atunci când rezidenții vor beneficia de salariul de bază reglementat la nivelul anului 2022, conform prevederilor Ordonanței nr.1/2017.

”Începând cu martie 2018, salariile de bază ale medicilor rezidenți vor crește semnificativ, între 151 și 287 la sută, în funcție de specialitate și de anul de pregătire”, a declarat ministrul sănătății, Florian Bodog.

Potrivit calculelor făcute la minister, un medic rezident de anul I, care în prezent are un salariu brut de 1.985 lei, va avea un salariu brut de 5.700 lei, creșterea fiind de 287 la sută. Cei de anul II vor beneficia de un salariu brut de 6.100 lei după ce anul acesta au beneficiat de 2.361 lei/brut, iar cei de anul III vor încasa 6.700 lei brut, cu 254 la sută mai mult ca în acest an. Salariul unui medic rezident anul VI va ajunge la cuantumul de 7.900 lei de la 3.262, cât este în prezent, cu o creștere de 242 la sută.

De asemenea, precizează Ministerul Sănătății, la salariul brut medicii rezidenți pot obține venituri și din gărzile efectuate. Conform Ordonanței nr. 18/2009, medicii rezidenți pot fi incluși, la cerere, în linia de gardă în specialitatea în care își efectuează rezidențiatul. Tot începând cu anul 2018, medicii rezidenți vor beneficia de norma de hrană, care înlocuiește tichetele de masă, conform legislației în vigoare, în cuantum de două salarii minime brute pe an.

Aceste informații vin ca răspuns la solicitarea Societății Multidisciplinare a Medicilor Rezidenți (SMMR) şi a Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR), care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la situația financiară precară și la condițiile neatractive de muncă oferite de statul român, ca urmare a faptului că au fost înștiințați de angajatori că nu vor mai beneficia de bonuri de masă şi nici de bursă începând de anul viitor.

Acest lucru, explicau reprezentanții SMMR şi ai FASMR, ar duce la o scădere a veniturilor medicilor rezidenţi cu 970 de lei, ceea ce, ȋmpreună cu trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat, cumulează o diminuare de aproximativ 1.200-1.300 lei, adică ȋn jur de 50-60 la sută din câștigurile actuale.

Imagine de arhivă


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Venituri incredibile pentru proaspeții absolvenți de medicină din Timişoara. Un rezident din anul I va avea un salariu brut de 5.700 lei!

  1. Am lucrat în sistem 38 de ani și 8 luni (pina în anul2012 în chirurgie), pina în anul 2000 rezidenții mai aveau interes desi aveau salarii mici ,apoi an de an veneau sau nu veneau la serviciu , terminau rezidențiatul cum îl terminau își luau examenele unii cu note mari și chiar foarte mari ocupau și posturi foarte bune,apoi plecau din tara .De ce nu sunt obligați sa ramina macar 10 ani in tara ,dacă pleacă mai repede de 10 ani ,sa inapoeze statului toți banii cheltuiți pe perioada rezidențiatuluitat.

  2. Stați liniștită ; dacă pleacă, vin înapoi ( motive, găsesc ) ! ,,Dincolo”, în cel mai fericit caz, vor lucra ca și brancardieri sau asistenți …

Lasă un răspuns