Variola maimuţei: vaccinul nu funcţionează în cazul celor infectaţi, iar boala nu are tratament specific. Care sunt primele simptome

primul caz

România va cumpăra vaccinuri împotriva variolei maimuţei. Ar fi vorba despre aproximativ o mie de doze, anunţă ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila. Până acum pe teritorul ţării noastre nu a fost raportat niciun caz. Iar românul cu cetăţenie britanică despre care s-a crezut că ar primul caz de infectare din Grecia, ar avea, de fapt, varicelă.

Sunt peste 100 de cazuri de variolă confirmate în 12 ţări, iar România se pregăteşte. Au fost discuţii la nivelul Comisiei Europene pentru achizionarea vaccinului împotriva maladiei. „Discutăm de câteva sute, o mie de doze de vaccin, care ar putea să fie folosite”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

Nu vorbim însă de o vaccinare extinsă. Totuşi, autorităţile ne recomandă să ne prezintăm la medic la primul semn de boală. „Ea e îngrijorătoare pentru că a început să se transmită la om, interuman. Evoluţiile sunt câteodată imprevizibile”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

Contacții direcți ai persoanelor infectate ar putea fi vaccinați

Aceste doze de vaccin ar urma să fie administrate posibililor contacţi asta în eventualitatea în care în România ar apărea persoane infectate cu virusul variola maimuţei. Vaccinarea s-ar putea face în cel mult patru zile de la contactul cu persoana infectată. Pentru această boală nu există, încă, un tratament specific. Doar prevenţie.

„Nu e un vaccin care să fie ţintit, dar vaccinarea împotriva variolei umane asigură protecţie buna de peste 80% şi pentru variola maimuţei”, a declarat Adrian Marinescu, medic specialist în boli infecţioase, potrivit observatornews.ro.

Infecţia cu variola maimuţei se transmite foarte greu, spun medicii. Esenţial este să fim atenţi la simptome.

„Se face printr-un contact nemijlocit şi care să fie prelungit. Deci vorbim de focar în familie, vorbim despre situaţiile în care sunt comunităţile minoritare”, a declarat Adrian Marinescu, medic specialist în boli infecţioase.

„Se manifestă ca un sindrom pseudo-gripal, febră, dureri de cap, cu mialgii, adică dureri musculare, de oase şi creşterea în dimensiune a ganglionilor”, a declarat Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iași.

La nivel mondial, Belgia este prima ţară care a introdus carantina de 21 de zile pentru contacţii direcţi ai celor infectaţi.

În Spania şi Marea Britanie autoizolarea este, momentan, doar o recomandare. Un prim caz de variola maimuţei în România a fost anunţat pe Facebook de un medic infecţionist din Rădăuţi, la sfârşitul săptămânii trecute.

Autorităţile sanitare au infirmat însă informaţiile. Ar fi varicelă. După dezminţire, medicul infecţionist ar fi intrat în conflict cu mai mulţi colegi, s-a ascuns într-o maşină de gunoi, iar, ulterior, a fost internat într-un spital de psihiatrie.

Foto: digi24.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *