Vânător de comori din vestul țării, prins de polițiști. Furase monede, brățări și alte obiecte de podoabă

comori

Un bărbat de 30 de ani, din Deva, a fost reţinut de poliţişti fiind acuzat de spălare de bani şi trafic de mercur, el fiind suspectat şi de detecţii şi săpături neautorizate în situri arheologice datând din epoca bronzului şi din perioada romană.

CITEȘTE ȘI: Când vom putea renunţa la măşti? Valeriu Gheorghiță: Prin folosirea corectă a măştilor ne ferim de foarte multe alte infecţii

Poliţiştii din municipiul Hunedoara au reuşit să recupereze o parte din obiectele pe care acesta le deţinea ilegal, în urma desfăşurării unor activităţi de braconaj arheologic în zone protejate din judeţul Hunedoara şi din alte localităţi din ţară.

„Se pare că bărbatul efectua detecţii şi săpături neautorizate în scopul localizării şi ulterior al sustragerii şi valorificării pe piaţa neagră a tezaurelor arheologice, constând în monede antice, brăţări, obiecte de podoabă şi alte antichităţi din perioada romană şi epoca bronzului, sustrase din situri arheologice aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional”, precizează IPJ Hunedoara.

Vechimea şi perioada exactă din care provin obiectele urmează să fie stabilite ulterior, cu ocazia expertizării acestora.

Tot cu ocazia derulării unor activităţi, poliţiştii au reuşit şi recuperarea a 3 kg de mercur.

Cercetările au arătat că în activităţile infracţionale s-au mai implicat şi alte persoane din anturajul suspectului.

În acest context, poliţiştii au efectuat opt percheziţii domiciliare pe raza mai mult localităţi din judeţul Hunedoara, la locuinţele a patru persoane, printre care şi cele ale bărbatului de 30 de ani.

Astfel, din locuinţa unui bărbat din comuna Vălişoara au fost ridicate mai multe obiecte obţinute în urma unor săpături şi detecţii ilegale în situri arheologice – monede, un vârf de săgeată, inele metalice, o verigă, susceptibile a face parte din Patrimoniul Naţional Cultural, motiv pentru care vor fi expertizate, precum şi un pistol cu bile de cauciuc a cărui autorizaţie de deţinere era expirată.

De asemenea, de la locuinţele bărbatului de 30 de ani, situate în localităţile Deva şi Vălişoara, au fost ridicate alte obiecte care ar putea face parte din patrimoniul cultural naţional, cum ar fi monede din perioada romană şi medievală, alte artefacte din epoca bronzului şi perioada medievală, precum două detectoare pentru metale deţinute legal şi folosite la detecţii ilegale.

„În sarcina bărbatului de 30 de ani s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de spălare de bani şi trafic de produse cu substanţe toxice (mercur), acesta fiind reţinut pentru o perioadă de 24 ore şi depus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul Poliţiei Municipiului Deva”, a precizat IPJ Hunedoara.

Suspectul urmează să fie prezentat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara, în vederea luării măsurilor legale.

Cercetările continuă pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale a acestuia şi, după caz, şi a altor persoane care au mai participat la comiterea acestor fapte, precum şi a recuperării altor obiecte şi bunuri provenite din comiterea de infracţiuni.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *