Valoarea amenzilor de circulație s-ar putea reduce considerabil

rovinietă

Modul de calcul al punctului-amendă ar putea fi schimbat, iar această modificare ar duce la reducerea nivelului amenzilor aplicate șoferilor pentru nerespectarea legislației rutiere în vigoare.

Schimbările privind calculul punctului-amendă se regăsesc într-un proiect de act normativ înregistrat recent la Senat pentru dezbatere.

Mai exact, este vorba despre Propunerea legislativă pentru modificarea art.98 alin.(2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, document ce are nevoie, pentru a se aplica, de aprobarea parlamentarilor și de publicarea în Monitorul Oficial.

Astfel, potrivit textului documentului, punctul-amendă va fi calculat în funcție de indicele social de referință. Concret, dacă acest proiect legislativ va intra în vigoare, un punct-amendă va reprezenta 20% din indicele social de referință, stabilit prin hotărâre a Guvernului”.

În prezent, punctul-amendă este stabilit în raport cu salariul minim pe economie, reprezentând, mai exact, 10% din acesta. Totuși, pentru 2018 și 2019, autoritățile din țara noastră au decis să stabilească o valoare fixă a punctului-amendă, nu calculată în funcție de salariul minim.

Practic, Guvernul a stabilit că valoarea punctului-amendă folosit la calculul amenzilor de circulație în 2019 va rămâne la nivelul din acest an, adică valoarea unui punct-amendă va fi de 145 de lei.

În condițiile în care cuantumul ISR din acest an este de 500 de lei, punctul-amendă va avea valoarea, dacă propunerea legislativă va ajunge să se aplice, de 100 de lei, ceea ce ar reprezenta o scădere a valorilor amenzilor de circulație față de cele aplicate în prezent.

Așadar, în contextul în care Executivul intenționează să introducă salariul minim diferențiat în funcție de studii sau de vechimea în muncă, această modificare adusă modului de calcul al cuantumului punctului-amendă ar putea aduce, pe lângă o reducere a nivelului amenzilor de circulație, și eliminarea confuziilor privind nivelul salariului minim folosit la calcularea punctului-amendă.

Conform legislației în vigoare, indicatorul social de referință reprezintă unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează beneficiile sociale suportate din bugetul de stat, inclusiv indemnizația de șomaj, venitul minim garantat sau alocația pentru copii.

Atenţie! Proiectul nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să treacă de ambele Camere ale Parlamentului, să fie promulgat de şeful statului şi publicat în Monitorul Oficial.

Sursa: avocatnet.ro

hunedoaralibera.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *