La mulți ani, România!

Sărbătorim, astăzi, o sută de ani de la Marea Unire.

Dacă-i întrebi pe români cât de mulțumiți sunt de modul în care autoritățile au înțeles să marcheze acest eveniment, cei mai mulți vor răspunde negativ.

În afară de sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului, urmărită de milioane de concetățeni cu bucuria unei împliniri care va dăinui peste timp aproape că toate celelalte manifestări dedicate Centenarului par că nici nu au existat, ori dacă au fost, sunt deja uitate.

Desigur că, de 1 Decembrie, asistăm la o paradă, la fel ca în fiecare an, că televiziunile își vor adecva programele și că pe tot teritoriul României vor avea loc serbări, în care copiii vor recita și vor intona cântece patriotice.

A venit această zi binecuvântată și poate ne-am fi dorit să ne găsească altfel de cum suntem, în prea mare număr integrați definitiv pe alte meleaguri, în fapt niște coloniști ai ultimelor decenii care am luat cu asalt țările UE, dar și mapamondul, inclusiv mările și oceanele, cu vasele lor de croazieră.

Pe mulți dintre noi ne găsește de asemenea acasă săraci, printre cei mai săraci europeni.

Ne găsește cu școli care se comasează an de an, pentru că numărul elevilor este într-o dramatică scădere.

Cu spitale care s-au închis ori în care intri ca să te vindeci și ieși, de câte ori, fără speranță.

Au fost destule voci care au țipat, inclusiv în ziua sfințirii Catedralei Mântuirii Neamului, că nu de catedrale am fi avut nevoie, ci de autostrăzi, spitale, școli și stadioane.

E dreptul lor să greșească, pentru că România se bucură de acest monument al ființei ei centenare, o construcție pentru suflet și pentru dăinuire. Ziua celebrării Centenarului ne găsește dezbinați și plini de ură mai mult ca niciodată, iar acesta pare a fi răspunsul nedemn pe care îl dăm înaintașilor care au înfăptuit actul Marii Uniri.

Suntem prea ancorați în nimicnicia și mercantilismul politicii și politicienilor, crezând că, fără ei, nu se face ziuă și nu vine noaptea.

S-a spus că cele 121 de milioane de lei pe care le-a dat staul pentru mărețul lăcaș închinat ortodoxiei s-au cheltuit aiurea, din ei putându-se turna atâția și atâția kilometri de asfalt, iar dacă ținem cont și de realitatea șpăgii, și bune milioane s-ar fi sifonat prin buzunarele politicienilor.

S-a ridicat însă Catedrala, zeci de mii de oameni ținând, în duminica sfințirii, să treacă prin altar.

Fiecare instituție a marcat în felul ei anul Centenar. Unele dintre manifestările organizate – și au fost destule – nu au nimic cu evenimentul.

Poate mai câștigați am fi fost dacă ne făceam timp să învățăm puțină istorie.

De câteva zile, peste toate, s-a dat frâu liber manipulărilor, unele halucinante, în special legate de Dacian Cioloș și de protestatarii #rezist. Cui folosesc acestea? Românilor, nu!

Ei trăiesc din plin bucuria acestui proiect emblematic, care este Catedrala Mântuirii Neamului, pe care, iată, Biserica Ortodoxă Română a reușit să-l înalțe, dovedind, la fel ca în urmă cu o sută de ani, că este în mijlocul trăirilor noastre.

Mântuiește, Doamne, poporul tău!

La mulți ani, România!


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns