Vacanță pe banii statului pentru angajații spitalelor de psihiatrie din Timiș

În sistemul de sănătate timișean, toți angajații care lucrează în unități destinate bolnavilor psihici vor beneficia de vouchere de vacanță în acest an. Este vorba de cei care lucrează la spitalele de profil din Jebel și Gătaia, care vor primi un tichet în valoare de 1.450 de lei.

Un astfel de beneficiu vor avea și o parte dintre salariații Spitalului Județean Timișoara.

Toate aceste unități sanitare se află în subordinea Ministerului Sănătății.

Pentru spitalele care au drept ordonator principal de credite autoritățile locale, voucherul de vacanță este reprezentat în momentul de față de o necunoscută.

Potrivit prevederilor în vigoare, bugetarii din instituțiile și autoritățile publice, precum și din cadrul operatorilor economici ai statului pot beneficia, până la 30 noiembrie 2018, de o indemnizație, denumită voucher de vacanță la nivelul salariului minim brut pe economie.

Pentru unitățile din domeniul bugetar, voucherele de vacanță se vor acorda în limita sumelor prevăzute distinct cu această destinație în bugetul de venituri și cheltuieli aprobate.

În țară, sunt peste 3.000 de unități turistice care acceptă tichete de vacanță.

Câțiva norocoși

Introduse în Programul de guvernare 2017-2020, cu scopul de a opri exodul forței de muncă în domeniul turismului către alte state din relativa vecinătate a țării nostre, tichetele de vacanță au ca obiectiv secundar recuperarea capacității de muncă, creșterea productivității și motivarea salariatului.

În momentul de față, aproximativ 1.500 de angajați din sistemul sanitar timișean vor primi vouchere de vacanță. ”Acestea se acordă în unitățile aflate în subordinea Ministerului Sănătății. La Spitalul de Psihiatrie și Pentru Măsuri de Siguranță Jebel și la Spitalul de Psihiatrie Gătaia vor primi vouchere toți angajații, fiind vorba de un total de circa 450 de persoane.

La Spitalul Județean Timișoara vor primi doar o parte dintre salariați, din lipsă de fonduri. De asemenea, este posibil ca la Spitalul Municipal Timișoara să fie disponibile un număr de vouchere, după rectificarea de buget deoarece au realizat mai multe servicii decât cele prevăzute în contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate.

La celelalte spitale timișene, din păcate, anul acesta nu se vor acorda vouchere de vacanță.

În unele cazuri, voucherele nu au fost prinse în bugetul de anul acesta, iar în altele nu sunt fonduri.

De anul viitor, este obligatoriu ca tichetele de vacanță să fie prevăzute în buget și să fie acordate salariatului”, a declarat Dana Lazaroviciu, vicepreședinte al Uniunii Județene ”Sanitas” Timiș.

 

 La Spitalul Județean, doar categoriile ”defavorizate”

Doar puțin peste o mie de angajați ai Spitalului Județean Timișoara – reprezentând circa o treime din totalul salariaților – vor primi voucher de vacanță. ”

Este vorba de aproximativ 1.050 de persoane. Sunt acei angajați care nu au beneficiat de creșteri salariale în primăvara acestui an.

Sunt infirmierele, brancardierii, personalul TESA, biologii, chimiștii, farmaciștii, psihologii etc.

Medicii și asistentele nu vor primi vouchere. Tichetele vor ajunge la oameni în zilele următoare”, a precizat Veronica Roth, liderul ”Sanitas” de la Județean.

La ”Victor Babeș” primează sporurile

La Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș” Timișoara nici un angajat nu va beneficia de vacanță plătită din banii statului.

”Am avut o discuție informală cu conducerea unității sanitare. Managerul a explicat că nu are posibilitatea să acorde aceste vouchere tuturor salariaților, din cauza datoriilor și a fondurilor insuficiente.

Doar în cazul în care sporurile ar fi fost reduse la nivelul minim s-ar fi putut ca fiecare angajat să primească primă de vacanță.

Oamenii preferă să câștige bine tot anul, decât să primească o dată 1.450 de lei.

La noi, sporurile sunt de 80 la sută, cu cinci procente mai mici față de nivelul maxim”, a explicat Monica Pop-Demian, liderul sindicatului SLPUS ”Victor Babeş” din cadrul Blocului Naţional Sindical.

 

         La ”Municipal”, momentan, se centralizează solicitările

Situația voucherelor de vacanță este nesigură la Spitalul Municipal Timișoara. În momentul de față, conducerea unității sanitare adună solicitările angajaților, amânând luarea unei decizii pentru toamnă.

”Așteptăm să vedem câte solicitări vom avea. Bugetul nu poate acoperi valoarea tichetelor de vacanță care le-ar reveni tuturor angajaților.

Tariful pe caz ponderat a rămas același, însă materialele s-au scumpit.

Noi avem toate sporurile la nivelul minim, însă salariile sunt mari.

Spre exemplu, la ATI, sporul este de 55 la sută, dar veniturile ajung la 20.000 de lei cu tot cu banii de gărzi.

Există posibilitatea să acordăm vouchere de vacanță în funcție de salariu, însă o decizie vom lua abia în septembrie.

Aceste tichete pot fi folosite până la sfârșitul lunii noiembrie. Tichetele sunt de 1.450 de lei, însă se reține un impozit de circa 100 de lei.

Sunt și probleme cu firmele de turism, unele dintre acestea neacceptând vouchere”, a declarat Olimpia Oprea, managerul Spitalului Municipal Timișoara.

În țară,  voucherele de vacanță au reprezentat un motiv de protest. Câțiva angajați ai Spitalului Universitar Bucureşti s-au revoltat la mijlocul acestei săptămâni că nu vor mege în concediu pe banii statului.

Conducerea unității sanitare s-a aflat în imposibilitatea de a acorda acest privilegiu, după ce a decis să acorde sporuri maxime.

0 Comments

No Comment.