UVT a lansat masterplanul cultural – Orizont 2023

Webinare și ateliere pentru consilierea în carieră a elevilor, oferite de UVT

Universitatea de Vest Timişoara (UVT) a lansat, astăzi, un masterplan cultural, în cadrul conferinţei intitulate „Integrarea resurselor culturale ale UVT – Orizont 2023”, care îşi propune să mobilizeze comunitatea în a fi mai deschisă şi implicată în actul cultural, stimulată prin valenţele şi personalităţile culturale ale UVT.

„Datorită caracterului său comprehensiv, valenţele culturale (ale UVT, n.r.) sunt puternic puse în valoare de talente şi personalităţi din cadrul UVT, toate cele 11 facultăţi având o valenţă culturală dincolo de rolul de a face educaţie de calitate şi o cercetare performantă.

Sub conceptul ‘La UVT cultura este capitală’, lansăm un nou concept, un masterplan cultural realizat de UVT pentru Timişoara – Masterplanul cultural UVT 2023 pentru TM 2023”, a punctat rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Directorul Teatrului Naţional Timişoara (TNTm), conferenţiar Ada Hausvater, a subliniat, în intervenţia sa, faptul că nu putem exista în afara culturii, iar aceasta nu se întâmplă doar în 2023, cultura şi democraţia însemnând, în primul rând, a fi pozitiv şi a stabili planuri şi ţinte.

„Suntem cu cultura de când ne naştem şi mergem cu ea până la capăt şi o predăm mai departe.

Timişoara 2023 înseamnă moştenire, înseamnă ce va fi după, ce începe din 2023.

În 2011, TNTm a fost instituţia care a pornit demersul Capitalei Culturale în Sala 2 şi a fost momentul în care visam împreună că toată lumea se va implica. Pentru mine, aceasta înseamnă cultură.

Pentru noi, oamenii de teatru, cultura înseamnă ceea ce facem fiecare. Nu înseamnă o aşteptare de la nimeni, nici de la stat, nici de la finanţare, nici de la mediul privat, ci înseamnă formula de a pune în practică ceea ce visezi. (…).

Cultură înseamnă să ne dezvoltăm prin potenţialul fiecăruia. Noi, TNTm, ne gândim ca alături de UVT să dezvoltăm formula de studii aprofundate, să motivăm tinerii. Noi suntem cultura. Cine este România? Fiecare dintre noi. Dacă noi blamăm România, ne blamăm pe noi.

Ne gândim ca absolvenţii de facultate şi comunitatea să participe la ateliere de lucru, ceea ce înseamnă ateliere de dezvoltare personală şi ar dezvolta comunitatea”, a detaliat Ada Hausvater.

Criticul literar, prof. Adriana Babeţi, a propus trei idei pentru dezvoltarea proiectului, respectiv relansarea campaniilor de lectură, care au fost puse deja în practică de aproape un deceniu şi jumătate, şi care poate deveni amprentă UVT.

„Apoi, propun reactivarea, din interiorul UVT, a unui patrimoniu de aur – arhiva de istorie orală a echipei scriitoarei Smaranda Vultur. Este memoria Timişoarei şi a Banatului înregistrată, filmată, transcrisă.

Este patrimoniul nostru care trebuie reactivat. Un alt proiect – să-l pregătim pentru 2023 şi apoi să-l continuăm, o şcoală de vară, care s-ar putea extinde cu universităţile din consorţiul Universitaria, prin care tinerii să cunoască locuri din Banat care sunt adevărate leagăne de cultură”, a afirmat Adriana Babeţi.

Foto uvt


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “UVT a lansat masterplanul cultural – Orizont 2023

Lasă un răspuns