“Urgența plenului de îndată”: Blitz-vot de 4 minute în Consiliul Local Timișoara

“Urgența plenului de îndată”: Blitz-vot de 4 minute în Consiliul Local Timișoara

Primăria Timișoara a reușit performanța de a organiza două ședințe extraordinare în aceeași zi. La nici patru ore după votarea bugetului pe anul 2023, consilierii locali au fost anunțați că vor vota, din nou la ora 16:00, un proiect de hotărâre, în regim pompieristic.

De altfel, într-o mișcare demnă de comediile lui Caragiale, Direcția de Comunicare a primăriei a și intitulat emailul informativ exact așa: “urgența plenului de îndată”.

Este vorba despre aprobarea documentației tehnico-economice – faza Studiu de Fezabilitate aferent obiectivului de investiții: ,,Instalare turbină sau motoare de înaltă eficiență pentru producție de energie termică în sistem de cogenerare’’.

Ședința-fulger a fost transmisă online cu întreruperi, astfel că, după primul minut, când consilierul local Roxana Iliescu a întrebat cât a costat studiul de fezabilitate, cine l-a făcut și unde există, el nefiind anexat la proiectul de hotărâre, transmisiunea s-a întrerupt brusc. A revenit după aproximativ 30 de secunde. Ulterior, după ora 16:00 a apărut și înregistrarea completă.

Viceprimarul Ruben Lațcău a invocat motive tehnice pentru inexistența SF-ului spre consultare. Toate acestea după ce proiectul de hotărâre a trecut cu 18 voturi pentru aprobarea documentației.

„Este absolut anormal. Cum să pui consilierii în situația să voteze un SF care pratic nu există, pe care nu l-a văzut nimeni și nu l-am putut studia”, a declarat Roxana Iliescu.

Consilierul local Radu Țoancă a spus că i se pare “un record mondial” să se țină două ședințe extraordinare în aceeași zi, la interval de câteva ore. El a mai întrebat, mai în glumă, mai în serios dacă se va mai ține încă o ședință în aceeași zi ca să știe cum să își facă programul.

Ședința-fulger, exact pe același subiect, a avut un precedent în 2 octombrie 2022, atunci când consilierii locali s-au trezit în situația de a vota “pe ochi frumoși” o investiție de 230 de milioane de lei. Situația a fost identică și atunci: s-a dat undă verde unei hotări de consiliu local, fără a fi anexată documentația, obligatorie de altfel. E vorba, în fapt, de același lucru: aprobarea depunerii proiectului “Instalare turbină sau motoare de înaltă eficiență pentru rpoducție de energie termică în sistem de cogenerare” în vederea accesării fondurilor europene nerambursabile prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

La ora 16 și 10 minute, Direcția de Comunicare a Primăriei Timișoara anunța oficial că “a fost convocat de îndată Consiliul Local Timișoara pentru un proiect de HCL referitor la cererea de finanțare pentru proiectul de 10 turbine de înaltă eficiență.

Ministerul Energiei a transmis Primăriei Timișoara o cerere lungă de clarificări, cu 9 pagini de solicitări și a dat termen de rezolvare doar 5 zile. Printre aceste clarificări se numără și cererea expresă de modificare a studiului de fezabilitate, un demers extrem de greu de realizat. Primăria a cerut o prelungire a perioadei de răspuns la clarificări și i s-au acordat încă 5 zile.

Echipele Primăriei au lucrat și în weekenduri pentru a putea răspunde în doar 10 zile lucrătoare la toate aceste clarificări. Astăzi de dimineață încă se lucra la documentația aferentă studiului de fezabilitate, care a fost finalizată în urmă cu puțin timp. Pentru a putea depune la cererea de finanțare SF-ul actualizat este nevoie de aprobarea Consiliului Local Timișoara, de aceea primarul Dominic Fritz a decis convocarea de îndată a plenului, cu un singur punct pe ordinea de zi: aprobarea indicatorilor investiției și ai SF-ului actualizat.

Termenul de depunere al clarificărilor solicitate de Ministerul Energiei este astăzi”(6 februarie 2023 – n.r.).

CITEȘTE ȘI: Erdogan: Este cel mai mare dezastru din ultimele opt decenii / Bilanţul cutremurului a ajuns la 1.498 de morţi. Video

Valoarea proiectului a fost un secret la votul din octombrie anul trecut, însă acum, prinși de Ministerul Economiei cu temele nefăcute cei din Primăria Timișoara au făcut publice cifrele: proiectul este depus de Primăria Municipiului Timișoara, are o valoare totală de 250 de milioane lei și prevede cumpărarea a 10 turbine de înaltă eficiență pentru producerea în cogenerare a energiei termice și electrice.

Conform celor declarate de viceprimarul Ruben Lațcău, studiul a fost realizat gratuit de către specialiști ai Universității Politehnice Timișoara.


Opiniile exprimate în articolele publicate pe RENASTEREA.RO aparţin în exclusivitate autorilor! Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *