Upgrade My City a tăiat crucile de pe Catedrala Mitropolitană

Upgrade My City

„Aflat la cea de-a doua ediție, Upgrade My City este programul prin care identificăm, promovăm şi implementăm ideile care pot îmbunătăţi calitatea vieţii în oraş, prin implicarea la scară largă a societăţii civile, companiilor, universităţilor şi administraţiei publice.

În același timp, Upgrade My City are o importantă componentă de dialog, dezbatere și interacțiune, acești pași fiind primii propuși pentru implementarea obiectivelor de mai sus. Upgrade My City Timişoara 2017 va acoperi patru secţiuni derulate în trei etape. Cele patru secţiuni sunt Identitate, Guvernare, Economie și Oameni”.

Cam așa sună prezentarea de pe pagina de internet a evenimentului menționat, care are loc chiar în aceste zile la Timișoara. Foarte frumos, lăudabil și de mare rezonanță, în special pentru organizatori. Atâta doar că în efortul de a prezenta interesul față de orașul de pe Bega a apărut, într-una din paginile de promovare a acțiunilor, și o imagine neașteptată: Catedrala Mitropolitană din Timișoara cu toate crucile de pe turle tăiate. Mai mult, imaginea inițială a fost preluată „de pe internet” fără a cere acordul autorului acesteia.

catedrala

Ce să însemne acest gest? După ce unul din lanțurile de hypermarketuri și-a făcut reclamă, acum două-trei luni, tăind crucile de pe bisericile ortodoxe din Santorini, a căror imagine figura pe un produs din Grecia, ne-am putea duce cu gândul că organizatorii au dorit, pur și simplu, să atragă atenția asupra lor.

Desigur, situația a fost semnalată iar ulterior cei de la Upgrade My City și-au recunoscut greșeala și și-au cerut scuze „pentru a nu fi insistat mai mult în identificarea autorului uneia dintre imaginile utilizate. La momentul preluării, nu existau date care să ne conducă spre autor. Situaţia a apărut în vâltoarea muncii (…) De asemenea, doar trei lucrări de grafică din peste 40 au presupus intervenţii în fotografia-sursă, iar acest lucru s-a întâmplat nu cu intenţie, ci ca efect al instrumentului folosit pentru editare”.

Cu alte cuvinte, internetul este un fel de sat fără câini, de unde fiecare se poate servi cu ce imagine dorește, ceea ce este bine de știut. Mai mult, aflăm că există instrumente de editare a imaginilor care taie exact crucile de pe bisericile ortodoxe.

Interesant mod de gândire și de promovare tocmai a dezvoltării Timișoarei. Imaginile alăturate nu au, însă, nevoie, de nici o explicație și fiecare poate să interpreteze situația după cugetul propriu.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

12 thoughts on “Upgrade My City a tăiat crucile de pe Catedrala Mitropolitană

 1. Am participat ieri la Upgrade My City. Am fost putin contrariat cand am aflat despre aceasta situatie.

  Apoi am privit mai cu atentie celelalte elemente de grafica, care au toate simbolurile prezente – din fiecare turn, pornea cate un vector (o linie alba, cu o sageata in sus) care simboliza cresterea, evolutia. In poza de cover, acesti vectori nu mai sunt prezenti. Din experienta in editare grafica pentru propriul ONG, stiu ca atunci cand nu lucrezi cu layere, si esti nevoit sa decupezi pe o imagine deja prelucrata, poti decupa mai mult decat iti doresti. Si, din pacate, se pare ca asta s-a intamplat si in acest caz. (Am vorbit ulterior cu graficianul)

  Despre partea cu servirea cu imagini, sunt de acord ca nu este normal sa ne servim de pe internet ca dintr-un sat fara caini, iar organizatorii si-au asumat ieri public greselile facute si am inteles ca sunt pe cale sa rezolve si aceasta situatie.

  Cred ca toti gresim in anumite momente. De aceea cred ca este important sa intelgem ce se intampla cu adevarat, sa privim si dincolo de aparente si sa ne ajutam reciproc sa crestem, sa fim mai buni data viitoare si sa nu pedepsim si sa araram cu degetul imediat ce apare orice chestiune generata din greseala si nu din rea intentie. Iar diferenta dintre greseala si rea intentie poate fi facuta de jurnaliati prin ancheta, interviuri si alte interventii pe care acestia le au la indemana. Va indemn sa faceti asta si cu siguranta veti ajunge la un jurnalism si mai profesionist decat faceti acum. Succes!

 2. Daca era vorba de vreo semiluna ștearsă de pe o moschee fie si cea albastra de la Constanta sau steaua lui David de pe sinagogile din Timișoara se îmbulzeau necredincioșii sa ne dea lecții de civism si anti-discriminare. Asa ca dacă e vorba doar de o „netrebnica” cruce, ia mai da-l în masa ca ne ia cu pixelul albastru!?

 3. Pentru mine e vorba de o ticăloșie.
  Apar cu mare zel petardistii care ridica perdele de fum gen Alex belea care știe el ca eu nu sunt Banatean. Bravo securiștilor și păgânilor cu mine nu tine, Banatul este pămînt românesc creștin.

  1. Stimate domn!
   1. Ce mare lucru. Crucea/ crucile?
   Te dai …mare cre (s) tin.
   2. Banatul român… poate in parte.
   Ca sa asaneze mlastinile, sa facă ordine, sate, orase… au fost buni nemtii, ungurii, sârbii, bulgarii.
   3. Cei români ( olteni, moldoveni) au venit la pomana (moca). Case, terenuri, funcții. Pe scurt: paraziti.

  2. Si referitor la romanesc, acum 100 de ani in TIMISOARA se vorbea româneste doar la periferii.
   Băile NEPTUN s-au facut la marginea orasului, sa nu intre nespalati valahii in oras.

     1. Ce ai pierdut? Mult. Ai putea invata sa ai demnitate, sa stai drept, nu supt poala popii sau a altora… Adio.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *