Unul dintre cele mai vechi şi mai frumoase castele din Timiș a ajuns o ruină. Primăria ar vrea să-l preia şi să-l renoveze, dar nu ştie cine e proprietarul

castel carani

Unul dintre cele mai vechi şi mai frumoase castele din Timiș a ajuns o ruină. Este vorba de clădirea construită la Carani între anii 1733-1734, în cinstea lui Claudius Florimund Mercy, cunoscut în mentalul colectiv sub numele de ”Contele Mercy”, primul Guvernator al Banatului.

Deși legenda spune că impunătoarul edificiu ar fi fost reşedinţa contelui, istoricii susțin că acesta nu a locuit niciodată acolo, deoarece a decedat chiar în anul finalizării lucrărilor de construcție.

Primaria Sânandrei, de care aparține satul timișean, ar vrea să preia în administrare clădirea, să o reabiliteze și să o redea circuitului turistic.

”Nu se știe exact cine este proprietarul imobilului. Din câte știu eu, castelul a fost al familiei Keler din Orțișoara, care s-a stabilit ulterior în Germania. Se pare că aceasta a fost despăgubită”, spune viceprimarul Iosif Minnich, locuitor al Caraniului.

În prezent, castelul din Carani nu poate fi vizitat deoarece se află izolat după gardul împrejmuitor al unei companii agricole din localitate.

carani 1

”Nu cred că aparține celor care au avut moara pentru că l-ar fi amenajat. Așteptăm să scoatem CF-ul să vedem al cui e. Am vrea să-l reabilităm”, spune viceprimarul.

A fost odată…

Castelul Mercy este așezat în pantă, iar în partea dinspre vale există un parter şi un etaj. În partea cealaltă a clădirii există doar parter, fiind la acelaşi nivel cu grădina. Aceasta din urmă era amenajată inițial în stil baroc și avea două alei frumoase ce porneau de la ușile dispuse simetric faţă de axul clădirii. Peste drum de cladire erau grajdurile…

Din păcate, din tot ceea ce a fost odinioară au rămas în prezent doar ruinele, ascunse de o vegetație neîngrijită, în spatele unui gard. Domeniul a fost cumpărat, mai întâi, în anul 1780, de către contele Janos Saurau de la Trezorerie. Între anii 1805 și 1870, clădirea s-a aflat în posesia familiei spaniole Lo Presti de la Fontana D`Angioli, iar între anii 1870 -1874, era în proprietatea grofului Janos Barinyai.

Ultima familie de nobili care a locuit aici a fost cea a lui Ferencz Feger de Mercyfalva es Zsadanyi. După decesul lui Oskar Feger, în anul 1931, întregul domeniu a fost moștenit de copiii acestuia. Odată cu naționalizarea, castelul a devenit sediu pentru Cooperativa Agricolă de Producție.

”Când eram eu copil aici au funcționat birourile administrative ale CAP-ului. Atunci măcar era întreținut”, adaugă Iosif Minnich.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

5 thoughts on “Unul dintre cele mai vechi şi mai frumoase castele din Timiș a ajuns o ruină. Primăria ar vrea să-l preia şi să-l renoveze, dar nu ştie cine e proprietarul

  1. Eu nu cred ca Familia Keller a fost despagubita. Ar fi interesant de stiut cum a ajuns „proprietarul” moarei in posesia ei.
    Aici s-au facut multe escrocherii.

    1. Care proprietar? Pai numeste tu proprietarul mai Alina, ai sansa de a scoate din ceata o intreaga administratie locala. Te vor face aia zeita, primarita, presedinte pe plan local.

  2. Din cite imi amintesc pe timpul fostutlui PREOT si PRIMAR -SORIN FRUJINA -,CASTELUL- a fost predat celor care
    se ocupa de cladirile din patrimonial national,si ei sint cei care ar fi trbuit sa-l ingrijerasca

  3. Din cite imi amintesc.in timpul PREOTULUI – PRIMAR, SORIN FRUJINA, castelul a fost predat la cei care
    se ocupa de cladirile ce fac parte din patrimonial national.Ei sint cei care au obligatia sa-l intreina.Dar mqajoritatea
    cladirilor care fac parte din patrimonial national sint lasate de izbeliste.

  4. In cazul in care are careva informatii legate de acest casetl si stie cine sunt proprietarii actuali, va rog un email la herta.marius[at].gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *