Unitățile de învățământ din Timiș își închid, una câte una, porțile. Două școli din Timișoara se desființează.
Rețeaua școlară configurată la nivelul județului Timiș, pentru anul școlar 2024/2025, cuprinde 606 de unități de învățământ (creșe, grădinițe, școli) cu personalitate juridică și structuri arondate de stat și private acreditate, cu nouă mai puține față de anul 2023/2024.
În timp ce unele unități de învățământ sunt supraaglomerate, nereușind să acopere numărul mare al cererilor pentru înscrierea copiilor, altele se desființează din cauza numărului insuficient de beneficiari primari.
În acord cu noua lege a învățământului preuniversitar care impune un număr minim de copii înscriși într-o unitate de învățământ, două școli din Timișoara se desființează, fiind absorbite prin fuziune de alte unități de învățământ: Școala Gimnazială „Dimitrie Leonida” este absorbită de Școala Gimnazială nr. 19 „Avram Iancu”, iar Școala Gimnazială „Rudolf Walter”, de către Liceul Teoretic „William Shakespeare”.
Potrivit informațiilor transmise de Inspectoratul Școlar Județean Timiș, alte șapte unități de învățământ se desființează prin reorganizare sau își suspendă temporar activitatea: Grădinița Bunea Mare, Școala Primară Bunea Mare, Grădinița Ofsenița, Grădinița ”Scooby Kindergarten” (privată) Dumbrăvița, Grădinița ”Planeta Piticilor” (privată) Timișoara, Grădinița Soca, Școala Gimnazială Iecea Mică.
Copiii de la grădinița și școala din Bunea Mare vor merge, din toamnă, la Făget.
Reprezentanții primăriei spun că decizia a venit de la inspectoratul școlar, ca urmare a numărului mic de preșcolari și elevi care învață în cele două unități de învățământ. Transportul acestora va fi asigurat cu microbuzul școlar, din spusele autorităților locale.
Mai puțin de 10 copii sunt și la grădinițele din Soca și Ofsenița, motiv pentru care și acestea își vor suspenda, în anul școlar următor, activitatea.
Preșcolarii din cele două sate își vor continua parcursul educațional la Banloc, fiind transportați, de asemenea, cu microbuzul școlar, conform precizărilor venite din partea primăriei.
Școala din Iecea Mică, unde cei aproximativ 30 de elevi învață în clase organizate în regim simultan, are aceeași soartă.
Din toamnă, își suspendă activitatea, iar elevii din localitate vor fi merge la unitatea de învățământ din Cărpiniș.
CITEŞTE ŞI: Timișorenii așteaptă zeci de minute în stații şi călătoresc cu rable, în timp ce noile flote de autobuze și tramvaie zac în depoul din zona Dâmbovița. Video
Desființarea unităților de învățământ care nu îndeplinesc criteriul numărului minim de copii se răsfrânge negativ asupra comunităților rurale, unde abandonul școlar este îngrijorător.
Alternativa transportului beneficiarilor primari ai educației la școli și grădinițe care funcționează în altă localitate decât cea de domiciliu nu este una propice, așa cum s-a putut constata în timp, din cauza unor factori care țin de costuri, de mijloacele materiale, de programul de lucru al părinților etc.
Frecventarea grădiniței este obligatorie începând, din anul școlar 2023/2024, cu grupa mijlocie. Conform actualelor prevederi legale, din anul 2030, învățământul obligatoriu va cuprinde și grupa mică din învățământul preșcolar.
Și în localitatea Păru județul Timiș grădiniță este un dezastru…..copii merg la grădiniță și vin cu mâncarea înapoi nici apă nu primesc copii de băut….educatoarea stă numai pe telefon…