Unii timişoreni se opun dezinsecției și deratizării, de frică să nu se otrăvească. E ilegal!

Unii locatari din imobile din Timişoara se opun dezinsecției și deratizării, de frică să nu se otrăvească. E ilegal!

Cotidianul Renașterea bănățeană împreună cu Federația Asociațiilor de Proprietari TESLA vin în sprijinul timișorenilor care se confruntă cu probleme și nelămuriri în imobilele în care trăiesc. Expertiza unor profesioniști în domeniu poate fi, în acest context, de mare ajutor.

Federația Asociațiilor de Proprietari TESLA este o organizație non-guvernamentală și apolitică ce apără interesele asociațiilor de proprietari din Timișoara. Scopul organizației este acela de a crește calitatea vieții timișorenilor în condominii.

Federația Asociațiilor de Proprietari TESLA a fost constituită din dorința de a dezvolta un habitat urban sigur, prosper, civilizat, predictibil și armonios în concordanță cu standardele de urbanizare cele mai avansate și civilizate. Iar acest lucru începe în imobilele în care trăim.

De aceea, într-un parteneriat cu Renașterea bănățeană, experții TESLA vor oferi, săptămânal, în fiecare zi de vineri, răspunsuri documentate și bazate pe legislație, la toate problemele care ne vor fi semnalate de cititorii publicației.

Așteptăm să ne contactați și să ne puneți întrebări folosind cele două adrese de e-mail disponibile: [email protected] și [email protected].

Unii locatari din imobile se opun dezinsecției și deratizării de frică să nu se otrăvească. E ilegal! Deratizarea și dezinsecția trebuie făcute periodic

În lumina ultimelor incidente în care oameni și copii și-au pierdut viețile sau au ajuns la spital, în Timișoara s-a declanșat un fenomen ciudat. Mulți locatari din imobile comune refuză dezinsecția și / sau deratizarea pe motiv că substanțele ar putea face rău lor, copiilor, animalelor de companie. Acest lucru, arată reprezentanții Federației Asociațiilor de proprietari TESLA, e ilegal.

În plus, companiile autorizate execută aceste intervenții de zeci de ani, fără să fi existat niciodată vreo problemă. Dăunătorii, fie că vorbim de răzătoare sau insecte, trebuie combătuți, pentru a nu ajunge ca aceștia să îi îmbolnăvească pe oameni, știut fiind faptul că sunt un adevărat focar mobil de germeni și infecții.

Ce prevede legea

Legea 196/2018 prevede faptul ca asociatiile de proprietari au obligatia de a mentine in conditii de siguranta intregul condominiu, fara a periclita sanatatea membriilor asociatiei de proprietari.

La nivelul orasului Timisoara, avem HCL. 371/2007. Hotărârea prevede astfel: „(1) Asociațiile de proprietari/locatari, proprietarii de gospodării individuale și cetățenii care locuiesc în imobile cu două sau mai multe apartamente, au următoarele obligații cu privire la întreținerea și păstrarea curățeniei clădirilor, locuințelor, anexelor gospodărești, incintelor, împrejmuirilor acestora, arterelor de circulație, a locurilor publice și a menținerii esteticii municipiului: a) să întrețină curățenia locuințelor pe care le dețin în proprietate sau cu chirie, a anexelor gospodărești, a curților și împrejmuirilor acestora; b) să efectueze prin operatorii specializați, lucrările de deratizare și dezinsecție, în termen de 5 zile de la constatarea apariției rozătoarelor sau insectelor”.

„Coroborat cu Regulamentulul-CADRU din 9 martie 2015 al serviciului de salubrizare a localităților, Art. 102 din Regulamentul Autoritățile administrației publice locale, instituțiile publice, operatorii economici, cetățenii cu gospodării individuale și asociațiile de proprietari/locatari au obligația de a asigura executarea tratamentelor pentru combaterea artropodelor și rozătoarelor purtătoare de maladii transmisibile și/sau generatoare de disconfort din spațiile pe care le dețin cu orice titlu.

La Art. 104 se arată că dezinsecția se efectuează în: spațiile comune închise din clădirile de tip condominiu (casa scării, subsol și alte asemenea) ale persoanelor fizice și juridice, inclusiv asociații de proprietari/locatari; respectiv în spațiile deschise din proprietatea privată a persoanelor fizice și juridice: terenuri ale operatorilor economici, terenuri ale persoanelor fizice și asociațiilor de proprietari/locatari, terenuri ale instituțiilor publice”, explică, pentru Renașterea Bănățeană, ing. ec. jr. Marius Amzulescu, vicepreședintele Federației TESLA.

Asociaţiile pot fi amendate

În plus, mai arată acesta, art. 102 din Legea 196/2018 explică ce fapte constituie contravenții, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să constituie, potrivit legii penale, infracțiuni. Cu alte cuvinte, asociațiile de proprietari care nu realizează dezinsecția și deratizarea periodic sunt pasibile de amenzi contravenționale, aplicate de autoritățile statului. Amenzile sunt de la 200 lei la 1.000 lei.

„Sancțiunile se aplică persoanelor fizice sau juridice vinovate. Constatarea contravențiilor făcută la sesizarea oricărei persoane interesate sau din oficiu, precum și aplicarea sancțiunilor corespunzătoare se fac de către primari sau de împuterniciții acestora sau de către Poliția Locală”, a mai transmis ing. ec. jr. Marius Amzulescu, vicepreședintele Federației TESLA.

Pentru a găsi și alte răspunsuri legale, de la specialiști, în legătură cu problemele și neclaritățile cu care vă confruntați în asociațiile de proprietari în care locuiți, nu ezitați să ne contactați folosind cele două adrese de e-mail disponibile: [email protected] și [email protected].


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Unii timişoreni se opun dezinsecției și deratizării, de frică să nu se otrăvească. E ilegal!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *