Unii timişoreni se dezvaţă mai greu de obiceiurile de prost gust

Au trecut zece ani de la adoptarea Hotărârii de Consiliu Local nr. 371, privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor pe teritoriul Municipiului Timişoara, care reglementează obligațiile instituțiilor publice, precum și pe cele ale persoanelor fizice și juridice pentru asigurarea și păstrarea curățeniei în urbea de pe Bega.

Actul normativ cuprinde o listă lungă de interdicții pe care timișorenii trebuie să le respecte, în caz contrar, riscând să primească amenzi usturătoare. Bătutul covoarelor, uscarea rufelor pe balcon la vedere, depozitarea deșeurilor pe domeniul public în alte locuri decât în cele special amenajate de autorități, neefectuarea acțiunilor de deratizare sau creșterea mai multor animale și păsări în gospodării sunt doar câteva dintre ele.

Cum unii timișoreni se dezvață mai greu de unele obiceiuri, amenzile n-au întârziat să apară. Totuși, pentru respectarea unor prevederi ale hotărârii locale polițiștii locali n-au mai fost la fel de vigilenți, deși acestea sunt încălcate zilnic. Este vorba despre articolul 21, litera l din hotărârea locală ce reglementează plimbarea pe domeniul public a animalelor de companie fără ca proprietarii acestora să dispună de materiale necesare (pungi, mănuși, făraș etc.) pentru curățarea locului și evacuarea dejecțiilor fiziologice ale patrupedelor.

Nu există zonă a orașului în care să nu fie văzuți timișoreni care-și plimbă câinii pe stradă, indiferent de oră. Rareori, însă, aceștia se gândesc să curețe materiile fecale ale animalelor lor de companie, mai ales că polițiștii locali nu sunt interesați să-i amendeze pentru că nu respectă dispozițiile legale cu privire la păstrarea curățeniei.

Așa se face că orașul e plin de astfel de dejecții. Unii, mai curajoși, își lasă animalele să-și facă de cap chiar printre florile plantate de autoritățile locale în centrul urbei, fără să le pese de consecințe. De altfel, Piața Victoriei e plină de astfel de ”însemne”, ca să nu mai vorbim de parcuri sau de aleile mărginașe. Cei care nu se uită cu atenție pe unde calcă riscă să se aleagă cu un ”abțibild” extrem de urât mirositor pe talpa pantofului.

În anul 2015, poliția locală din Timișoara a aplicat doar zece sancțiuni pentru încălcarea art. 21 lit. l din HCL 371/2007. Anul acesta, autoritățile nu le-au mai numărat…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

7 thoughts on “Unii timişoreni se dezvaţă mai greu de obiceiurile de prost gust

 1. Ce draguț suna „abțibild” dar ce urât miroase!
  „Dincolo” se amenajează locuri speciale pentru patrupede prevazute cu nisip și distribuitoare de pungi de plastic pentru „excremente” iar majoritatea cetățenilor (cei responsabili) înțeleg sa se ocupe corect de animalele.
  La noi, te întrebi deseori și pe buna dreptate la care capăt de lesa se afla animalul.
  Adoram sa ne dam europeni cu ștaif, sa plimbam animalu pe corso, vai ce tare 🙂

  1. …dincolo unde , caci sunt tare curios! Poate Elvetia, acolo reguliile sunt stricte , dar Germania, Italia Spania e dezastru, foarte putini au bunul simt. Mergi la o plimbare prin Roma sau Barcelona vei vedea stalpi negri de urina si rahatei cu gramada. Locuriile pentru turisti sunt mai curate, dar cartierele sunt mizerabile, mai ales cele mai slab cotate. Animalisti sunt nesimtiti , nu conteaza nationalitatea.

   1. Elveția prin excelenta și mai putin în Franța.
    Am asistat la o scena extraterestra în Zurich: un ins îmbrăcat la 4 ace plimbând vreo cinci câini în lese; la un moment dat a oprit „haita” de patrupede pe o trecere de pietoni tocmai ca sa adune excrementele „fluide” ale unuia dintre patrupezi.
    Face-ti va rog un exercițiu de imaginație transpozând acea scena pe plaiuri mioritice…

Lasă un răspuns