Unii români nu au învățat nimic din lecția pandemiei și fac stocuri de ulei, făină și zahăr. ”Ceea ce ne doream să fie economie va deveni risipă”

Unii români nu au învățat nimic din lecția pandemiei și fac stocuri de ulei, făină și zahăr. ”Ceea ce ne doream să fie economie va deveni risipă”

Cumpărăm compulsiv alimente de bază: ulei, zahăr sau făină. Asta deşi Ministrul Agriculturii a dat asigurări că România are stocuri suficiente de produse agroalimentare si nu sunt probleme la raft.

Specialiştii spun că toate excesele din aceste zile se vor transforma în risipă alimentară: multe dintre produse vor expira sau se vor strica înainte de a fi consumate. Şi nu vom fi făcut nicio economie, conform observatornews.ro.

Ministrul Agriculturii a discutat cu marii retaileri şi producătorii de materii prime. Cifrele arată clar: nu există niciun risc pentru apariţia unei crize alimentare.

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii: ”O mare masă de oameni s-a îngrămădit într-un magazin, a achiziționat toată cantitatea de ulei de la raft, au apărut pozele în social media și s-a prezentat ca o situație de dezastru ceea ce nu se susține cu date reale”.

Risipă alimentară am mai făcut şi la început de pandemie când am cumpărat panicaţi făină, drojdie şi alte alimente neperisabile. N-am învăţat nimic din lecţia recentă şi multe dintre cumpărăturile făcute de teama scumpirilor sau a lipsei vor ajunge, mai devreme sau mai târziu, la gunoi.

Uleiul și făina au termen de valabilitate câteva luni, dacă sunt depozitate corect

De exemplu, uleiul, cel mai cumpărat produs zilele acestea, poate fi consumat câteva luni, dacă este depozitat în condiţii corecte, în recipiente de sticlă, închise ermetic. Uleiul ţinut în plastic, în sticle fără închidere etanşă, poate râncezi în câteva săptămâni.

CITEȘTE ȘI: Ucraina interzice exporturile de îngrășăminte. Agricultorii români, loviți în plin

Pâinea rezistă în mod normal doar 2 sau 3 zile. Poate fi consumată timp de până la 6 luni doar dacă se congelează. Iar specialiştii recomandă ca făina să nu fie păstrată mai mult de 8 luni, chiar dacă este depozitată în locuri răcoroase.

Articolul complet pe observatornews.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *