#potatlfel este alternativa la consumul de droguri pe care o oferă specialiştii tinerilor căzuţi în „mirajul fericirii”. Marţi a fost lansată la nivel naţional campania care are ca menire informarea tinerilor asupra consecinţelor consumului de canabis şi oferirea unor alternative la petrecerea timpului liber.
Reprezentanţii agenţiilor antidrog din ţară vor să-i facă pe tinerii cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani (perioade în care se consumă mai mult canabis) să-şi trăiască viaţa în loc să lase drogurile să se joace cu mintea lor.
Stările de panică, anxietatea, receptarea distorsionată a spaţiului şi a timpului, dificultăţile de atenţie, alterarea memoriei, depresia şi dependenţa sunt câteva dintre efectele consumului de canabis. Conform studiului GPS pe 2016, realizat la nivelul populaţiei generale, a reieşit că cea mai mică vârstă de debut în consumul de canabis este de 14 ani.
De asemenea, trebuie menţionat faptul că unele dintre persoanele care au consumat canabis, au folosit şi cocaină, ecstasy sau heroină. Un alt studiu, ESPAD 2015 (realizat pe tinerii de 16 ani), arată că în preferinţele elevilor canabisul se află pe locul al II-lea, după consumul de inhalante.
Conform acestui studiu 1,4 la sută dintre elevii intervievaţi au declarat că au începutu consumul de canabis la vârsta de 13 ani. În ultimii trei ani s-a observat o creştere a numărului cazurilor de urgenţe medicale cauzate de consumul de canabis, în 2015, la nivel naţional fiind raportate 587 de cazuri.
Campania #potaltfel a fost demarată la nivel naţional, urmând să se pună accent pe elevi, studenţi, profesori, pe conştientizarea asupra consecinţelor negative ale consumului de droguri şi, totodată, „prin această campanie se doreşte oferirea unor alternative la petrecerea timpului liber”, spune Vasile Gavrilescu, coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Timiş.