După ce a prezentat marţi două scurte înregistrări cu șoferi care intră în intersecții în timp ce semafoarele au afișat culoarea roșie și îi pun în pericol pe ceilalți participanți la trafic, primarul Timișoarei a adus acuzații poliției rutiere.
Miezul conflictului îl reprezintă sistemul de management al traficului și supraveghere video aparținând Primăriei Timișoara și funcțional încă de la 31 octombrie 2016.
Sistemul de la Centrul de comandă situat pe strada Iuliu Maniu include 134 de intersecții cu 230 de camere de supraveghere, șapte radare de viteză, 13 radare de informare cu panouri de afișare numerică, 37 de sisteme de detecție a trecerii pe roșu și 17 panouri de afișare a unor mesaje variabile.
Practic, însă, acesta lucrează mai mult în gol din punct de vedere al încălcării regulilor de circulație, pentru că poliția rutieră nu utilizează informațiile pentru a-i sancționa pe cei indisciplinați, chiar dacă radarele și sistemele de detecție a trecerii pe culoarea roșie a semafoarelor au fost omologate încă din luna martie a acestui an.
În luna iulie, reprezentanții poliției rutiere susțineau că nu primiseră nici un document de la Primăria Timișoara legat de omologarea și certificarea aparaturii radar.
Primarul Nicolae Robu, însă, a declarat marţi că au fost înaintate la poliție toate documentele necesare.
„După hârtii umblăm? Sunt ele mai importante decât viața oamenilor? Nu cred eu că un judecător îl consideră nevinovat pe un om care a făcut așa ceva (intră pe roșu în intersecție – n.a.).
Este adevărat că avocații înceacă tot felul de chichițe să-și salveze clienții, dar judecătorii gândesc după dreptate.
Există și omologare și vreau să văd intervenție fermă a poliției. Asistăm la o poziționare politică a poliției, acest domn șef de serviciu a făcut tot ce a putut ca să pună piedici la ce a încercat Primăria Timișoara să facă.
El ar trebui să fie mai preocupat decât mine de securitatea traficului. Să-și trimită oameni acolo, la centrul de comandă, noi nu putem să le dăm acces la toată baza de date așa cum vor ei, există niște reguli.
La un moment dat, ne-au spus chiar să modificăm orientarea camerelor, pentru că nu ar fi normal ca ele să prindă și ce se întâmplă dincolo de intersecții, pe trotuare și la intrările în blocuri.
Nu putem face așa ceva, pentru că informațiile vor fi utile pentru alte structuri ale poliției, care luptă cu răufăcători de alt gen, știți că trăim vremuri foarte grele acum.
Tot ce se urmărește e să se creeze un conflict și să se pună bețe în roate unui sistem funcțional”, a argumentat edilul.
FOTO: C. DUMA
Daca in capitala Bucuresti este haos de ce capitala Banatului sa fie fruntha.Daca Bucurestiul nu este port la Marea Neagra de ce sa circule vaporase pe Bega?
d-le Primar,nu vi se pare ca supravegheati prea mult supravegherea ,ma bucur ca Politia nationala nu va canta-n struna ,iar suntem fruncea in degrigolada circulatiei in oras ,ne spuneti si noua ,unde ati vazut aceast sistem de supraveghere inteligent ,sau a descoperit-o vreun inteligent de la firma S-waco!!
un IDIOT care nu mai pupa niciun madat.
imi doresc ca TIMISORENII sa nu mai voteze toti cocalarii care-s mai „destepti” ca noaptea …
intrebarea robule este de cand ai tu drept sa decizi daca sunt vinovat sau nu, caci, daca trimiti poza cu mine zambind cu 97 prin oras, inseamna ca ai decis. Cum? in ce temei legal? ca de trimis toate pozele si tot ce se filmeaza e IMPOSIBIL!