Ungaria va câștiga 600 de milioane de dolari din taxarea petrolului rusesc

Viktor Orban ar urma să vină în România, în 17 decembrie, pentru semnarea contractului privind rețeaua electrică Azerbaidjan-România-Ungaria, via Georgia / Vor fi prezenți și președintele Comisiei Europene, premierul Georgiei și președintele Azerbaidjanului

Ungaria va câștiga 600 de milioane de dolari din taxarea petrolului rusesc

Ungaria ar urma să facă un profit de 600 de milioane de dolari din taxele impuse petrolului rusesc „în detrimentul tuturor celorlalți din UE”, potrivit raportului unei agenții de cercetare, scrie The Guardian.

Guvernul lui Viktor Orban, care poate în continuare să importe petrol rusesc cu toate că UE a impus un embargo petrolier împotriva Rusiei, a introdus recent o taxă excepțională de 25% asupra diferenței dintre prețul la țițeiului rusesc și prețurile internaționale.

CITEȘTE ȘI: Fără avion din Timişoara spre litoralul românesc. Nici nu vom avea în această vară

Eurointelligence estimează că această taxă ar putea să îmbogățească Budapesta cu aproape 600 de milioane de euro pe an în „profituri ascunse”, menționând că suma este una destul de importantă pentru „o economie de această mărime”.

Ungaria este una dintre cele trei state UE, împreună cu Cehia și Slovacia, care au primit derogări de la embargoul petrolului rusesc. După luni de zile de negocieri în legătură cu noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, liderii UE au decis ca până la finalul anului să interzică 90% din importurile rusești și au promis că vor ajunge la o înțelegere „cât de curând” pentru a completa embargoul fără să specifice o dată anume.

Ungaria profită de derogarea de la embargoul petrolului rusesc și de creșterea prețurilor

În analiza Eurointelligence se arată că prim-ministrul ungar are puține motive să se alăture embargoului importurilor de petrol din Rusia.

„Pentru Orban, păstrarea importurilor prin conductă și interzicerea tuturor celorlalte lucruri reprezintă ce-i mai bun din ambele lumi”, potrivit agenției.

„Guvernul său beneficiază și de pe urma prețurilor ridicate la petrol și din continuarea livrărilor de țiței rusesc în timp ce își bagă în buzunar o parte din venituri, în detrimentul tuturor celorlalți din UE”, scrie Eurointelligence. „Ce motiv ar avea să renunțe la asta?”

Ungaria a introdus luna aceasta noile taxe care afectează companiile energetice și cele aeriene, după ce bugetul țării a ajuns în zona roșie din cauza cheltuielilor mari pe care guvernul le-a avut în perioada dinaintea alegerilor.

Guverul a raportat un deficit de buget de 7,2 miliarde de dolari pentru perioada ianuarie-aprilie, potrivit Reuters, după ce premierul Ungariei a redus taxele și a mărit pensiile înainte de alegerile pe care Orban le-a câștigat pentru a patra oară consecutiv.

Orban dă vina pe George Soros pentru „prelungirea” războiului declanșat de Rusia în Ucraina

În timp ce oficialii europeni se grăbeau să își exprime optimismul despre introducerea în viitorul apropiat a unui embargo total asupra petrolului rusesc, Orban adopta un ton diferit și spunea că eliminarea derogării de care beneficiază Ungaria „nu se va întâmpla prea repede și va costa o sumă enormă de bani”.

Orban a acuzat UE și pe filantropul George Soros pentru că ar fi „prelungit” războiul declanșat de Rusia în Ucraina. „Este complet evident acum că există cercuri de afaceri care au un interes în război și care sunt simbolizate de George Soros”, a spus Orban fără să ofere dovezi în acest sens, conform digi24.ro.

Guvernul lui Orban nu a comentat încă datele publicate de Eurointelligence, dar a spus că producătorii de produse petroliere trebuie să plătească taxa excepțională de 25% pentru anii fiscali 2022 și 2023.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *