Numărul cabinetelor de medicină de familie care fac teste rapide gratuite pentru COVID-19 a crescut cu peste 200 în ultima săptămână, de la 3.831 la 4.062, după ce și alți medici au încheiat contracte în acest sens cu Casa de Asigurări de Sănătate.
Medicii de familie pot testa inclusiv persoane din afara listei de pacienți înscriși, însă pentru a te putea testa gratuit, trebuie să îndeplinești criteriile stabilite de INSP – definiția de caz, conform HotNews.ro.
Autoritățile au decis că medicii de familie care vor face teste în cabinetele lor pot testa și persoane din afara listei de pacienți înscriși, cel mai probabil din cauză că nu știu dacă toți medicii de familie se vor implica în activitatea de testare. Pentru a te putea testa gratuit la medicul de familie trebuie să îndeplinești criteriile stabilite de INSP – definiția de caz.
Potrivit unui Ordin comun al ministrului Sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, care reglementează această activitate, medicii de familie care vor să testeze în cabinetele lor trebuie să încheie contracte cu casa de asigurări și sunt plătiți cu 50 de lei pe test.
Cum te testezi la medicul de familie – care este procedura:
- Testarea se realizează în cadrul cabinetelor medicale din asistența medicală primară sau în cadrul cabinetelor din centrele de permanență, iar informațiile privind persoanele testate sunt raportate în Corona Forms. În baza datelor transmise zilnic de CNAS referitoare la medicii de familie pentru care casele de asigurări de sănătate încheie contracte sau acte adiționale pentru activitatea de testare, STS va transmite un mesaj pe telefonul mobil care va conține user-ul și parola de acces în Corona Forms ale fiecărui medic.
- Validarea și decontarea de către casele de asigurări de sănătate a activității de testare se realizează pentru fiecare persoană care a fost raportată în Corona Forms și pentru care medicul de familie nu a perceput sume suplimentare.
- Persoanele eligibile pentru testare sunt persoanele suspecte de infectare cu virusul SARS-CoV-2 care se încadrează în metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), elaborată de Institutul Național de Sănătate Publică, publicată și actualizată periodic la adresa www.insp.gov.ro.
- Medicii de familie pot testa atât persoanele înscrise în lista proprie, cât și oricare alte persoane, cu condiția ca acestea să fie eligibile, la un interval de cel puțin 48 de ore între două testări succesive.
CITEŞTE ŞI: Ministerul Sănătății, precizări importante despre valabilitatea certificatului electronic COVID-19, la intrarea în țară: ce trebuie să știm
- Pentru activitatea de testare realizată, pentru care medicul de familie nu a perceput sume suplimentare, validată ca serviciu prin raportarea informațiilor privind persoanele testate în Corona Forms, tariful este de 50 de lei/persoană și cuprinde contravaloarea testului, manopera, materialele și echipamentele de protecție necesare testării. Decontarea se face de la data încheierii contractului cu casa de asigurări de sănătate sau, după caz, a actului adițional la contractul încheiat pentru activitatea de vaccinare.