Unde-i lege-i și tocmeală?

copii CES

Copiii cu cerințe educaționale speciale (CES) din județul Timiș trag speranța că după un an de petiții își vor intra în drepturi.

Este vorba de alocația de hrană și suportul financiar pentru rechizite, haine și încălțăminte, pe care ar fi trebuit să le primească încă din 7 ianuarie 2015, dată la care legea intra în aplicare. ”În prezent, în Timiș sunt mai mult de 1.400 de elevi cu CES în școlile de masă.

Alocația se va acorda probabil în funcție de prezență. Cred că și pe perioada vacanței vor primi banii. Legea de fapt ar fi trebuit să intre în vigoare din 2011. Banii pe anul trecut școlar nu se mai dau. Cei de la Consiliul Județean Timiș (CJT) au făcut în acest sens o adresă către Ministerul Finanțelor și către cel al Educației, dar între timp s-au schimbat miniștrii. Bani spuneau că sunt dar nu se știa cum trebuie aplicată legea.

Problema era cu copiii de la sate. Sunt mulți micuți din mediul rural. De exemplu, doar la Mașloc există 70”, ne-a declarat inspectorul școlar Diana Bumbăcilă, de la Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Timiș. Copiii cu CES din Timiș prezintă cu preponderență afecțiuni mentale cu coeficient la limita minimă, probleme de auz, văz, autism și ADHD, având și curiculă adaptată.

Cheltuieli în plus

Sunetele au intrat în viața lui Mihai în urmă cu zece ani. ”Avea patru ani și o lună când a făcut un implant cohlear. S-a născut surd și a fost ca un bebeluș până la acea vârstă: nu auzea, nu vorbea… Abia după aceea a început să trăiască”, spune Dragoș Ciută, unul dintre părinții copiilor timișeni cu CES care au făcut petiții peste petiții la mai multe instituții pentru ca fiul său să își intre în drepturi.

Astăzi, Mihai are buletin și se pregătește să încheie cu bine gimnaziul. ”E un copil cuminte și învață după puterile sale, fiind un elev de 7-8. Încă are nevoie de ore de logopedie. Aude doar cu o ureche și preferă să i se vorbească din față pentru că încă citește de pe buze”, spune Dragoș Ciută. Pentru că a avut ghinionul de a se naște fără auz, Mihai cheltuiește mai mult decât alți copii din bugetul familiei.

”Pentru procesor, adică partea externă, am luat credit pe zece ani din bancă. A costat circa 4.500 de euro. Partea internă avea garanție timp de zece ani, care a expirat în 7 decembrie. Mai avem nevoie de baterii: trei la trei zile, respectiv 100 de lei pe lună și orele de logopedie, 400 de lei lunar, pentru că o ședință costă 50 de lei și sunt necesare minimum două săptămânal”, spune Dragoș Ciută. În situația lui se află peste o mie de alți părinți timișeni care se chinuie să-și țină copiii la școală și să-i facă să-și depășească deficiențele, să fie ”în rând cu lumea”.

Banii, numai de anul viitor

Până la finalul anului școlar trecut, sarcina de a acorda alocațiile și sprijinul financiar copiilor cu CES era a primăriilor. Nici un copil cu CES din Timiș nu a văzut însă vreun leu, deși în alte județe legea era pusă în aplicare. Reprezentanții IȘJ Timiș spun că nu cred că se vor acorda retroactiv. ”Nimeni nu ne bagă în seamă”, afirmă inspectorul școlar Diana Bumbăcilă. Din această toamnă, banii ar fi trebuit dați de CJT.

Acest lucru se va întâmpla probabil… la anul. Pentru prima perioadă din acest an școlar nu există bani cu această etichetă. ”Pe bugetul rectificat nu există bani pentru copiii cu CES. În cel din 2016 sunt însă prevăzuți. La sfârșitul lunii ianuarie se va aproba bugetul pentru 2016. În primele zile din februarie probabil că vom acorda sumele cuvenite lunii ianuarie.

Pentru septembrie, octombrie și noiembrie nu avem poziție bugetară pentru copiii cu CES”, ne-a declarat Titu Bojin, președintele CJT. Elevii din alte județe au fost mai norocoși. De exemplu, Consiliul Județean Bacău a aprobat în luna noiembrie o hotărâre privind aprobarea unor măsuri aferente drepturilor la alocația zilnică de hrană, la rechizite școlare, la îmbrăcăminte și încălțăminte de care beneficiază copiii, elevii și tinerii cu cerințe educaționale speciale integrați în învățământul de masă pentru anul școlar 2015-2016.

Micuții timișeni cu deficiențe au fost în schimb privați de sume consistente de bani, având în vedere faptul că legislația a fost destul de generoasă. Conform Legii 272 din 2004 republicată și Legii 1 din 2011 actualizată (articolul 51 din Legea educației naționale), copiii și tinerii cu CES (cerințe educaționale speciale) înscriși în învățământul de masă au aceste drepturi în cuantumul stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 904 din 2014.

Este vorba de alocația de hrană de 12 lei pe zi pentru copiii de până în trei ani și de 16,6 lei pe zi, pentru cei care au depășit această vârstă, limita superioară fiind de 26 de ani.

Totodată, aceștia beneficiază de bani pentru îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite, manuale, transport, materiale cultural-sportive: 366 de lei pe an pentru antepreșcolari, 498 de lei pe an pentru cei cu vârsta de până la șapte ani inclusiv, 611 lei pe an pentru cei de până la 14 ani, 754 de lei pe an până la majorat și 844 de lei pe an până la 26 de ani.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Unde-i lege-i și tocmeală?

  1. buna am un copil cu ces si as vrea sa stiu cand se da banii ptr alocatia de hrana ptr copii mie mi sa aprobat dar nimeni nu stie nimic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *