UNBR a elaborat un ghid orientativ pentru onorariile avocaților

avocat

Uniunea Națională a Barourilor din România a publicat un ghid care cuprinde onorariile minimale orientative recomandate a fi practicate de avocați, având în vedere haosul creat în practica remunerării pe acest palier.

CITEŞTE ŞI: Cum îşi iau concediu medical bolnavii de COVID

”Necesitatea adoptării tabloului onorariilor minimale, cu caracter de recomandare are ca fundament acoperirea mai multor nevoi. (…)

Prima, și cea mai importantă nevoie, este cea determinată de haosul în care avocatul român a fost aruncat după „privatizarea avocaturii în anul 1995″, în condițiile în care, aproximativ 80 de ani, instituția onorariului minimal a funcționat ca un reper important în activitatea avocatului, iar astăzi, în lipsa oricăror repere, acest fapt dă naștere unor activități speculative, lipsite de deontologie, sau creează o piață interprofesională neconcurențială, care nu face cinste profesiei. O a doua este cea legată de crearea unor baze de criterii obiective care să nu mai permită arbitrariul de care dau dovadă, de cele mai multe ori, judecătorii, în reducerea onorariilor avocațiale rezolvând în acest fel și nevoia de transparență în formarea cheltuielilor judiciare, principiu european parte componentă a normelor care vizează accesul la justiție.

CITEŞTE ŞI: Nelu Tătaru: Avem o scădere a mediei de vârstă a persoanelor infectate cu coronavirus

Și a treia, dar nu cea din urmă, este, într-o viziune mult mai largă, creșterea nivelului de pregătire profesională și, implicit, ocrotirea interesului justițiabililor care vor beneficia de servicii juridice de calitate”, au precizat reprezentanții UNBR.

Onorariile avocaților, așa cum au fost prevăzute în Statul profesiei de avocat, sunt de trei tipuri: orare, fixe (forfetare) și de succes. În tabloul onorariilor minimale elaborat de uniune au fost abordate doar primele două categorii de onorarii, cea de-a treia având un pronunțat caracter subiectiv.

CITEŞTE ŞI: Cum începe școala pe 14 septembrie în fiecare localitate. Scenarii pentru cursuri în caz de Covid

Onorariul orar este folosit, în general, în activitățile avocațiale în care avocatul nu poate prezice cu exactitate cât timp va utiliza pentru atingerea obiectivului la care s-a angajat.

Acesta poate fi calculat în funcție de cheltuielile de funcționare, experiența, reputația avocatului etc. Consiliul UNBR a indicat suma de 220 de lei pe oră, cu titlu orientativ, precizând că determinarea cheltuielilor de funcționare nu s-a putut realiza pe baza unui studiu sistematic, ci mai degrabă pe estimări din date publice.

În ceea ce privește onorariul fix (forfetar), acesta se realizează în mod deosebit în situațiile în care avocatul cunoaște din experiență sau din practica altor avocați care este consumul de timp uzual în anumite tipuri de cauze pentru finalizarea activității juridice pentru care a fost angajat.

Asemenea tarife forfetare sunt folosite în general în cauzele având conținut patrimonial și prin folosirea unei cote procentuale din valoarea litigiului. Se întâlnesc și situații în care, deși natura litigiului ar impune calculul unui onorariu pe baza de tarif orar, datorită complexității cauzei și impredictibilității în timp, se negociază o formă mixtă de tarif orar și procentual sub forma unui tarif fix.

O bună parte dintre activitățile desfășurate de avocați cu recomandările de tarife aferente au fost publicate pe site-ul UNBR.

Iată câteva exemple din sfera dreptului civil și contencios administrativ: pentru consultațiile juridice sau redactarea de acte juridice se poate percepe un onorariu orar, dar nu mai puțin de 440 de lei, acest tarif fiind recomandat și pentru reprezentarea părții în fața instituțiilor publice (altele decât instanțe/parchete/poliție) sau altor persoane de drept privat; pentru activitățile de obținere a apostilării actelor / traduceri legalizate – 330 de lei; pentru cererile formulate pe cale de ordonanță președințială – 1.540 de lei; cereri pentru constatarea existenței sau inexistenței unui drept nepatrimonial – 1.760 de lei; pentru cererea de divorț fără minori – 1.760 de lei, iar pentru cele cu minori, 2.200 de lei; pentru plângerea împotriva procesului-verbal de constatare si sancționare a contravenției – 1.100 lei; plângerea împotriva procesului-verbal de constatare si sancționare a contravenției – 1.100 lei.

În ceea ce privește cererile evaluabile în bani, tariful minim recomandat pleacă de la suma de 660 de lei, crescând procentual în funcție de valoarea obiectului. În materie penală: consultație juridică/studiere dosar în materie penala – onorariu orar, adică 220 de lei; asistența/reprezentarea juridică generală în fața organelor de urmărire penală – 2.200 de lei; reprezentarea juridică a inculpatului în fața procurorului în cursul acordului de recunoaștere a vinovăției, precum și în fața judecătorului de drepturi și libertăți – 660 de lei; formularea în scris a unei cereri, excepții, plângeri sau a unui memoriu (altele decat cele vizând aplicarea procedurii simplificate, unde tariful crește cu 220 de lei)– 440 de lei; asistența sau reprezentarea juridică a părții în procedura comună, fără constituire de parte civilă – 1.540 lei, dar nu mai puțin de 440 lei per termen.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *