Una-i arestarea, alta e votarea

primari

Situația fostului primar din Peciu Nou ar putea fi privită ca un caz-școală pentru ceea ce se întâmplă acum în societatea românească.

După ce a făcut pușcărie opt luni și a fost blamat și chiar umilit de cui i-a venit la îndemână, Ioan Fărcălău s-a întors și mai puternic, iar lumea îl așteaptă ca pe un Mesia, pentru a-l vota din nou primar. Cel puțin asta reiese din sondaje, de care au ținut cont și cei din partid, atunci când l-au validat pentru o nouă candidatură.

Numai că Fărcălău nu este un element singular, ci face parte dintr-un tablou general, total inexplicabil la prima vedere. Așa stau lucrurile și cu primarul din Deta, Petru Roman. Ambii săi copii au făcut închisoare, el însuși a fost găsit incompatibil de ANI și se află în proces, așadar edilul e într-o situație destul de delicată din punct de vedere al imaginii.

Cu toate acestea, sondajele îl dau virtual câștigător pentru un nou mandat, fără a avea contracandidat care să-i creeze emoții.

În aceeași situație se află și primarul din Recaș. Teodor Pavel a fost chiar arestat preventiv săptămâni bune, prin primăvară, a fost subiect negativ chiar la nivel național și, în mod normal, viitorul său politic era total compromis.

Dar, la fel ca la Peciu Nou și la Deta, primarul acum conduce detașat în sondaje, cu o diferență atât de mare față de eventualii competitori, încât aceștia evită să intre în cursa pentru primărie! E un paradox pe care cei mai mulți îl explică, la prima strigare, prin nivelul scăzut de informare și de cultură politică al electoratului rural. Este o abordare justificată, dar nu neapărat și corectă.

Votul cetățenilor trebuie respectat, indiferent de manipularea practicată. Altfel, nu ar mai fi democratic. Probabil, mai trebuie să treacă ani buni până când arestarea aleșilor să nu mai aibă efecte contrare în privința intenției de vot.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns