A doua zebră moartă la Zoo Timișoara

Autoritățile timișorene au emis luni un comunicat în care se confirmă zvonul despre moartea unei zebre la Zoo Timișoara.

„În cursul zilei de vineri, 16 septembrie 2016, în jurul orei 12,30, la Grădina Zoologică a Municipiului Timişoara s-a înregistrat un eveniment regretabil, îngrijitorii constatând moartea în interiorul padocului a unui exemplar de zebră (Equus zebra), donat în luna august a.c. de către SC Continental Timişoara.

Acest eveniment este cu atât mai grav, în condiţiile în care moartea animalului a survenit subit, iar în cursul dimineţii starea de sănătate a zebrelor a fost una bună, fără nici un element care să conducă îngrijitorii ori medicul veterinar la suspiciuni ori indicii privitoare la o eventuală alterare a stării de sănătate a animalului.

Astfel, în cursul aceleaşi zile, s-au luat măsurile corespunzătoare de izolare şi transport a animalului la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului, în vederea realizării necropsiei şi a unui set de analize complet în laboratoarelor universitare (inclusiv analize toxicologice), care să releve diagnosticul şi să evidenţieze cauza producerii decesului animalului.

De asemenea, s-a contactat şi Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş, în vederea informării asupra incidentului şi prelevării de probe şi de către această instituţie de specialitate, pentru realizarea în paralel de analize de laborator de specialitate asupra probelor recoltate, prin laboratoarele de specialitate ale DSVSA.

Informăm pe această cale persoanele interesate că, pe lângă ancheta administrativă deja demarată, se fac toate diligenţele pentru clarificarea cauzelor şi identificarea unor posibile responsabilităţi privind decesul animalului, interesul fiind acela de a aduce lumină asupra incidentului şi de a preveni în viitor astfel de evenimente cu totul şi cu totul nedorite. Detaliile şi informaţiile legate de rezultatele de laborator şi a anchetei administrative demarate vor fi comunicate în cel mai scurt timp, după finalizarea acestora”, arată directorul Direcției de mediu din Primăria Timișoara, Adrian Bere, și Claudiu Chira, responsabilul grădinii zoologice.

Acesta este cel de-al doilea caz de deces al unei zebre la Zoo Timișoara, prima murind în octombrie 2013, chiar în săptămâna în care a fost adusă. Primarul Nicolae Robu a explicat după momentul respectiv că zebra murise pentru că avea un comportament nefiresc, fiind „hăbăucă”. Despre cea de-a doua zebră nu se știe, deocamdată, din ce cauză a murit, dar, în mod sigur, o nuanță de ghinion există.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

3 Comments
Nicoleta Luciu 21 septembrie 2016
Cu discursul lui Bere te poti sterge la poponet, caci stim cum se fac anchete la noi! "... interesul fiind acela de a aduce lumină asupra incidentului ..." sau aprideti ba lumanari! Si totusi, explicatia lui Robu e cea mai tare! Zebra era HABAUCA! I se trage de la semafoare zicem noi ...
Eu 20 septembrie 2016
Probabil a primit mancare dupa socoteala celor de la Curtea de Conturi...