Un val de aer tropical aduce temperaturi de aprilie în România

Februarie a început în sudul României cu temperaturi de aprilie. Au fost 12 grade în Bucureşti şi 10 la malul mării. Un val de aer tropical va traversa ţara şi duminică, iar temperaturile vor ajunge la 18 grade.

Dar încălzirea bruscă a ridicat riscul de avalanşă pe toate masivele muntoase din ţară. Aşa că nu vă aventuraţi pe pârtiile neamenajate. Schimbarea vine la doar o săptămână de la ploaia îngheţată care a provocat dezastru în Capitală.

Maxima zilei a fost atinsă sâmbătă la Giurgiu, Călăraşi, Târgovişte şi Reşiţa, unde s-au înregistrat 15 grade. 10 grade au fost şi la malul mării.

Încălzirea vremii a fost determinată de un val de aer tropical care a ajuns în ţara noastră din nordul Africii.

ALINA ŞERBAN, meteorolog la ANM: Sunt valori cu 10-12 grade mai mari decat in mod normal a avea la aceasta data. De altfel, şi temperaturile minime sunt destul de ridicate, cu mult mai ridicate decât în mod normal.

Din cauza temperaturilor ridicate, pe toate masivele muntoase din ţară, dar mai ales în Făgăraş, unde stratul de zăpadă atinge 2 metri, e pericol de avalanşă. Turiştii sunt sfătuiţi să folosească doar pârtiile amenajate pentru sporturi de iarnă.

Duminică va fi şi mai cald, iar temperturile vor urca până la 18 grade în vestul ţării, valori normale pentru luna aprilie. De luni, însă, vremea se răceşte. Climatologii spun că alternanţa perioadelor calde şi reci a început în decembrie şi este influenţată de schimbările care au loc în zona arctică, conform observator.tv.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns