Un timișorean va conduce Orchestra Națională a Franței

Romanian Chamber Orchestra, în concert la Timişoara

Dirijorul timișorean Cristian Măcelaru va prelua conducerea Orchestrei Naționale a Franței începând cu data de 1 septembrie 2021. Dirijorul în vârstă de 39 de ani îi va urma la pupitrul Orchestrei naționale a Franței francezului Emmanuel Krivine, care a petrecut patru sezoane la conducerea reputatului ansamblu. Numirea este considerată o surpriză și a fost dată publicității în aceste zile, la Paris.

”Orchestra s-a îndrăgostit de stilul său”

„Orchestra națională a Franței s-a îndrăgostit de stilul său toamna trecută, când a venit să dirijeze un program alcătuit din piese moderne și contemporane. După acest concert, muzicienii au cerut să mai poată lucra cu el și pentru repertoriul orchestrei, alcătuit din muzică franceză și mari lucrări. A revenit în luna iulie pentru un concert cu «La Valse», de Ravel și Simfonia a 9-a de Dvorák. Sentimentele au rămas aceleași”, a declarat, pentru ”France Musique”, Michel Orier, director muzical pentru Radio France.

Cel mai mic dintre cei zece frați

Născut la 15 martie 1980, la Timișoara, Cristian Măcelaru a crescut într-o familie cu zece frați, el fiind cel mai mic. A studiat în primii ani vioara, iar în jurul vârstei de opt ani a început să cânte în orchestra bisericii. Tânărul a luat drumul Statelor Unite ale Americii la vârsta de 17 ani, pentru a studia muzica. Are un masterat în vioară (Huston) și dirijează din 1998.

Debut la 19 ani la Carnegie Hall

A debutat la Carnegie Hall la vârsta de 19 ani și a devenit cel mai tânăr concertist din istoria Orchestrei Simfonice din Miami, devenind ulterior violonist în Orchestra Simfonică din Houston. Ca dirijor de operă și-a sărbătorit debutul în operă în 2010 cu ”Madame Butterfly”, de Puccini, la Opera Mare din Houston. A ajuns cunoscut după ce a condus Chicago Symphony Orchestra ca înlocuitor al lui Pierre Boulez.

Solicitat în SUA, Canada, Germania, Franța…

Cariera sa de dirijor s-a desfășurat mai ales în Statele Unite. A câștigat competiția Solti pentru tineri dirijori, în 2012 și Premiul pentru dirijori Solti, în 2014.

Dirijează în mod regulat Orchestra din Philadelphia, Chicago Symphony, Filarmonica din New York, Filarmonica din Los Angeles, Orchestra Simfonică Națională, San Francisco Symphony, Saint Louis Symphony, Toronto Symphony și Detroit Symphony.

În sezonul 2016/17, a condus Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks în două programe separate și a debutat cu Royal Concertgebouw Orchestra, WDR Sinfonieorchester Köln, Weimar Staatskapelle, Royal Flemish Philharmonic și New Japan Philharmonic cu Anne-Sophie Mutter ca solistă.

Este directorul muzical al festivalului de muzică contemporană de la Cabrillo, în California. De curând a fost ales să conducă și Orchestra simfonică WRD din Köln, Germania.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns