Un timișorean din 15 riscă să se îmbolnăvească grav

Schimbările de temperatură, cu diferențe de până la zece grade Celsius, prognozate pentru județul Timiș în cursul primei decade a lunii octombrie pot aduce primele cazuri de îmbolnăviri de sezon. În plus, în această perioadă, se înregistrează fluctuații de la rece la cald sau invers și între diferitele perioade ale zilei.

Potrivit specialiștilor, în momentul în care organismul este forțat să treacă brusc de la o temperatură de peste 23 de grade Celsius la una mai mică de 14 grade Celsius, sistemul imunitar slăbește, iar corpul devine foarte sensibil în fața virozelor.

Cele mai expuse sunt categoriile vulnerabile ale populației, adică bolnavii cronici – cu precădere cei suferinzi de afecțiuni respiratorii, metabolice, cardiovasculare – copiii cu vârsta între șase luni și cinci ani, indivizii instituționalizați, femeile însărcinate, personalul medical și vârstnicii. Aceste persoane se contaminează mai ușor și pot suferi, ulterior, complicații severe, cu deteriorarea stării de sănătate, fiind destul de întâlnite situațiile în care se ajunge la insuficiență respiratorie.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Timiș a solicitat Ministerului Sănătății 45.000 de doze de vaccin antigripal destinat imunizării gratuite a grupelor populaționale aflate la risc, însă, conform ”tradiției”, sunt întârzieri la achiziționarea acestora. Vaccinarea trebuie să se realizeze, teoretic, înainte de debutul sezonului rece şi de a începe circulaţia virusurilor, organismul având nevoie de o perioadă de aproximativ două-trei săptămâni pentru a începe să producă anticorpi.

”Momentan nu am primit nici o alertă. Acest lucru se va întâmpla la apariția primelor cazuri de gripă. Depindem de vreme – când sunt modificări de temperatură atunci apar și îmbolnăvirile”, susține medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș” Timișoara.

 

Octombrie, luna recomandată de OMS

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recomandat ca vaccinarea anrtigripală să înceapă la mijlocul lunii octombrie. ”La stabilirea conținutului vaccinului se ia în calcul virusul care circulă frecvent, cel care se presupune că va fi prezent în acest sezon și tulpina H1N1, care a dat pandemia de gripă”, explică Virgil Musta.

Pentru anul acesta, formula vaccinului aprobat de OMS pentru sezonul gripal 2017-2018 este A/Michigan (H1N1), A/Hong Kong (H3N2) și B/Brisbane.

”Vaccinarea antigripală gratuită se va derula prin intermediul medicilor de familie și va viza grupele cu risc de îmbolnăvire. De asemenea, campania se va derula și în spitale pentru imunizarea personalului medical. Vaccinul antigripal oferă protecție în proporție de 80 la sută împotriva manifestării bolii.

Alături de imunizare, medicii recomandă o igienă cât mai strictă, spălarea repetată a mâinilor cu apă și săpun, folosirea batistelor de unică folosință în caz de strănut și tuse, evitarea contactului apropiat cu persoanele bolnave, dar și a spațiilor aglomerate.

În plus, este bine ca alimentația să fie bogată în fructe, legume și produse lactate, iar consumul de apă să fie corespunzător. De asemenea, îmbrăcămintea va fi adecvată sezonului rece. Nu se va neglija nici mișcarea în aer liber, care este extrem de benefică”, a precizat Dana Șpac, purtător de cuvânt al DSP Timiș. De asemenea, specialiștii atenționează că vaccinul gripal dă imunitate pentru un singur sezon.

 

Sute de mii de persoane, răpuse de gripă

Potrivit statisticilor OMS, gripa atacă anual la nivel mondial între cinci și zece la sută dintre adulți, iar în cazul copiilor, procentele cresc până la 30 la sută. Epidemiile anuale generează până la cinci milioane de cazuri de îmbolnăviri grave pe mapamond și ucid între 250.000 și 500.000 de oameni.

În România, anul trecut, au fost confirmate prin analize de laborator peste 750 de cazuri – nouă în Timiș -, dintre care 27 s-au soldat cu deces – două înregistrate în județul nostru.

”Gripa sezonieră este o boală virală contagioasă care se manifestă în cursul sezonului rece. Este una dintre maladiile cu transmiterea cea mai curentă și, din păcate, o sursă de morbiditate și de mortalitate în toate țările. Afecțiunea se transmite pe cale aeriană, respectiv prin strănut și prin contact direct mână-ochi, mână-nas, mână-gură sau de pe suprafețele contaminate cu secreții.

Persoanele considerate de medici ca fiind cu risc mare de îmbolnăvire au o sensibilitate crescută față de această boală. Din acest motiv, acestea au prioritate la imunizarea antigripală”, a precizat reprezentantul DSP Timiș.

Conform specialiștilor timișoreni, gripa debutează cu febră, dureri de cap și gât, stare de oboseală, slăbiciune musculară, nas înfundat, tuse și o senzație de epuizare generală. Cea mai frecventă complicație a bolii este pneumonia, urmată de insuficiență respiratorie acută, bronho-pneumonie, crize de astm, sinuzite, encefalite, otite și convulsii. Medicii atrag atenția că virusul gripal scade rezistența organismului și determină apariția infecţiilor.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *