Un tânăr politician timişorean scoate porumbei pe gură şi „predă” istorie după ureche

Un tânăr politician timişorean scoate porumbei pe gură şi „predă” istorie după ureche

Noua generație de politicieni vine tare din urmă. Deocamdată, la capitolul gafe. Recent, într-o conferință de presă, unul dintre cei doi prim-vicepreședinți ai PSD Timiș, Adrian Cionca (31 de ani), a abordat subiectul concursului organizat de Primăria Timișoara pentru funcția vacantă de director executiv în cadrul Direcției Generale de Urbanism.

Vă prezentăm mai întâi declarațiile politicianului, apoi le comentăm. “Neavând un arhitect șef cu concurs, s-a dorit organizarea unui concurs, se pare cu vechi metehne politicianiste și anume într-un oraș ca Timișoara să propui ca să se poată înscrie la concurs oameni care au studii în instalații în construcții… Cred că povestea aceea cu <<Vrem o țară ca afară>>, cu o Timișoara modernă e departe de a fi realitatea zilelor noastre și, pe cale de consecință, îi solicităm domnului primar să facă un apel la minima decență… aceea… stați să-mi caut foaia, că mi-a plăcut atât de mult, încât n-am putut să țin minte pe de rost ceea ce promitea dânsul în campanie: atragerea de profesioniști în primărie. Dacă pui un om care este inginer în instalații arhitect șef, înseamnă că e clar ce profesioniști dorești să aduci în primărie”, acestea au fost primele declarații pe subiect ale domnului Cionca.

Solicitat de un jurnalist să precizeze dacă dumnealui consideră că e un concurs cu dedicație, Adrian Cionca și-a continuat ideea: “Referitor la concursul de arhitect șef, lucrurile, din punctul meu de vedere, sunt foarte simple. Domnul primar, când este în carantină sau în izolare, răspunde foarte bine și are un discurs impecabil, în realitate, se pare, când este și cu oameni lângă el, se pare că are o dificultate. Nu știu dacă are o legătură ca să fie cu dedicație, însă eu îmi pun o singură întrebare: dacă la cârma urbanistică a municipiului Timișoara, poți să permiți unui om care este doar absolvent de facultate de inginerie a instalațiilor, nu mai poți vorbi despre eficientizare.

Repet, punctul doi al domnului Fritz pe site este atragerea profesioniștilor în primărie. Poți să fii un inginer foarte bun în instalații și nu contest lucrul acesta, dar nu poți să fii arhitect șef în condițiile în care tu ești un inginer în instalații, îmi permit să spun chestia aceasta. Sigur că vom vedea dacă acest lucru are legătură cu faptul că actuala șefă asta a studiat, însă vom vedea… Sigur că putem să ne uităm și la cazul concursului pentru secretarul orașului, adică sunt niște funcții cheie pe care Timișoara așteaptă de ani de zile și nimeni nu-și asumă răspunderea pentru a, știu eu, scoate cartoful fierbinte din foc…”.

Scenariu a la Radio Erevan

Deși se laudă că a absolvit Dreptul la UVT, domnului Cionca îi lipsesc coerența în exprimare și argumentele cu care să-și susțină discursul. În primul rând, Adrian Cionca pleacă de la o premisă greșită: primăria nu a scos la concurs postul vacant de arhitect șef, ci pe cel de director executiv al Direcției Disciplina în Construcții, Autorizații, Urbanism și Statistică, aflat într-o poziție de subordonare ierarhică față de arhitectul șef.

Am explicat situația în articolul “Funcția de arhitect șef al Timișoarei e vacantă de șase ani, dar la concurs este scos un post călduț”, publicat cu câteva zile înaintea ieșirii la rampă a prim-vicepreședintelui PSD Timiș. Dacă nu a apucat să citească articolul, poate că domnul Cionca ar fi putut consulta organigrama primăriei, înainte de a începe să scoată porumbei pe gură…

În al doilea rând, “actuala șefă” despre care vorbește Adrian Cionca, fără să o nominalizeze, este Gabriela Borcsi, care nu ocupă în acest moment poziția de arhitect șef (acest post este ocupat, interimar, de Monica Mitrofan, absolventă a Facultății de Arhitectură), ci pe cel de șef al Serviciului Certificări și Autorizări, entitate aflată în subordinea directă a arhitectului șef. Singurul lucru adevărat este că Gabriela Borcsi este inginer în instalații, în rest, Cionca bate câmpii cu grație… Oricum, până la urmă, se pare că dumneaei nu s-a înscris la concurs, deci cazul e închis.

De la “succesuri”, la “vaccine”

Tânăra speranță a pesediștilor timișoreni încurcă nu doar funcțiile din organigrama primăriei, ci și expresiile cunoscute de toată lumea. Omul vorbește despre “a scoate cartoful fierbinte din foc”, când, de fapt, în sintagma respectivă este vorba de castană. În aceeași conferință de presă, Adrian Cionca a avut suficient timp să o comită și a la Elena Băsescu, care a făcut istorie cu “succesurile” sale, absolventul de Drept vorbindu-le jurnaliștilor, cu naturalețe, despre “vaccine”…

Lecție de istorie cu un “profesor” incompetent

Dar junele pesedist nu scoate perle doar oral, ci și în scris. Într-o postare pe pagina personală de Facebook, omul, antreprenorul și politicianul Adrian Cionca (așa se răsfață el, nu am inventat noi) se vrea și istoric, dar o face lată. Cu un aer sfătos, povestind urmăritorilor săi despre soarta nefericită a Pieței Victoriei – “un loc prins între dezinteresul, incompetența sau ambițiile unor oameni care nu simt și nu înțeleg nimic din ceea ce reprezintă acest loc” -, tânărul Cionca le predă o lecție de istorie în aer liber. “Aceste pavele pe care calc sunt din 1971, adică de 50 de ani, cu 19 înainte de a ma naște eu”, rostește apăsat junele politician.

Un tânăr politician timişorean scoate porumbei pe gură şi „predă” istorie după ureche

Atât doar că pavelele pe care călca Cionca nu fuseseră montate în 1971, ci cu 17-18 ani mai târziu, gafa politicianului fiind amendată prompt de internauți: “În 1971 trecea tramvaiul pe acolo, cel ce vorbește e un necunoscător al orașului Timișoara”, “Pavelele sunt din anii 1988-1989, nicidecum din anii ’70! Centrul a fost modernizat în acea perioadă, iar linia de tramvai mutată!”, “Cu tot respectul. Pavelele pe care călcați nu sunt din ’71, ci sunt din 1988, de când au fost scoase tramvaiele din centrul Timișoarei. Am fost acolo când le-au pus”, “Acele pavele nu sunt din 1971. Nici nu aveau cum să fie. Pe atunci trecea tramvaiul prin centru. Centrul a fost amenajat așa cum îl știm chiar înainte de revoluție”. Și tot așa…

CITEŞTE ŞI: O nouă rundă în luarea deciziei de carantinare a municipiului Timișoara și a localităților periurbane: când aflăm dacă restricțiile se prelungesc sau nu

Sigur, Adrian Cionca reprezintă, cum spuneam, noul val din PSD, își dorește notorietate, dar ofensiva cu orice preț împotriva actualei administrații, cu argumente șubrede și erori de documentare, poate stârni, cel mult, ilaritate. Că bine mai zicea poetul: E ușor a scrie versuri / Când nimic nu ai a spune…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

6 thoughts on “Un tânăr politician timişorean scoate porumbei pe gură şi „predă” istorie după ureche

  1. Domnu’ ziarist, permiteți-mi să nu fiu de acord cu dumneavoastră.
    Acest tânăr rapsod și neasemuită speranță, reprezintă perfect neamul pitoresc. Este din neam de tarabagiu de mic, după cum el însuși declară, citez:
    „când aveam doar cinci ani, am cules cireșe dintr-un pom din fața blocului ca să le vând unei vecine, iar din banii câștigați am cumpărat ciocolată”
    „la 12 ani îmi doream să îmi cumpăr o brățară de aur, un inel și un lanț”
    Spirit antreprenorial (românesc) de mic, este exact ce caută marea majoritate a electoratului activ.
    Apoi tot dansul susține că are  4 milioane de euro profit anual. Dacă nu este clar nici acum, completați va rog versurile „dintr-un milion fac ___, și încă unu’ e băiatu'”.
    Deci domnule ziarist, cu tot respectul, faceți o mare nedreptate…

  2. Stimate domn Ciprian Brindescu, dumneavoastra tot asa bateti campii ca si domnul Cionca. Numai ca, dumneavoastra ca ziarist, inainte de a sustine ceva, sunteti obligat sa aflati adevarul.
    Pavelele din centrul orasului sunt de cand a fost construit pasajul subteran, idea lui Radu Balan, nicidecum de cand a fost scos tramvaiul din centru! In anul 1988-1989, a fost scos tramvaiul din centru si a fost completat pavajul. Dar pavelele in restul centrului erau (!) deja de cativa ani!
    Dar asta ca un politician mentioneaza gresit un an de executare a unei lucrari acum 33 sau 50 de ani este stirea zilei!
    Haideti domnule ziarist, noi cititorii avem totusi pretentii mai mari!

    1. Stimate „Andrei”, chiar omul, antreprenorul si politicianul Adrian Cionca a recunoscut, pe Facebook, ca au dreptate persoanele care i-au atras atentia ca a gresit. Iar in articol nu este vorba doar de acel an mentionat gresit, asa ca astept si alte observatii 🙂

      1. Simate „Ciprian Brindescu” dumneavoastra vedeti doar „paiul din ochiul altuia” si „barna„ o ascundeti…  

        1. V-am pus numele intre ghilimele pentru ca dvs folositi, foarte curajos, un nick-name 🙂 Dvs puteti sa sustineti orice, inclusiv ca scriu prostii, dar ar fi interesant sa si demonstrati asta 🙂 Sau afirmatiile celor care si le asumau cu nume si prenume pe Facebook sunt gresite, iar ceea ce sustineti dvs, ascuns dupa un nick-name, este real? Poate la dvs acasa 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *