Un sfert dintre locuitorii ”satului președintelui” sunt plecaţi la muncă în străinătate

Un sfert dintre locuitorii ”satului președintelui” sunt plecaţi la muncă în străinătate. Este vorba despre aşezarea timişeană Iohanisfeld (comuna Otelec).

”Din 900 de persoane, peste 200 lucrează în Italia, Spania și Franța. Unii vin o dată pe an, alții, la trei ani. Mulți dintre ei își fac case în sat și mă gândesc că la bătrânețe, tot aici vor trage”, spune Valentin Pascu, primarul comunei Otelec, unul dintre locuitorii satului.

Potrivit acestuia, localitatea unde în urmă cu 30 de ani trăiau cu preponderenţă etnici germani a devenit o haltă pentru Occident.

”Înainte, aici locuiau doar nemți. O parte dintre aceștia au trecut fraudulos granița în 1987, iar restul au plecat legal, după Revoluție. În prezent, mai sunt doar doi. Ceilalți sunt veniți din toate regiunile țării, în special din Moldova și Ardeal, dar și din Oltenia și Dobrogea. Bănățeni suntem doar doi: eu, care m-am mutat aici din Beregsău Mare, și un consătean care s-a născut la Checea. M-am multat aici în 1974, când m-am căsătorit cu soția care provine din Bistrița-Năsăud”, mărturisește Valentin Pascu.

Edilul-șef al comunei Otelec recunoaște că după plecarea nemților, viața comunității a avut de pierdut. ”Când eram eu tânăr, exista un cinematograf la căminul cultural. De asemenea, în sat se țineau jocuri. Era maistori fierari, pantofari, măcelari… Acum nu mai e nimic. Nu e de mirare că tineretul se îndreaptă spre alte zări”, spune Valentin Pascu.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Un raspuns la “Un sfert dintre locuitorii ”satului președintelui” sunt plecaţi la muncă în străinătate

Lasă un răspuns