Un sat plin de tristețe și nostalgie. A fost cândva locuit de 1.000 de persoane. Astăzi nu mai are nici un sfert din această cifră

latunas

Satul a fost locuit, la începutul secolului XX, de 1.000 de persoane. Astăzi nu mai are nici un sfert din această cifră. Relieful de aici – satul Lătunaș din comuna Jamu Mare – în care se îmbină câmpia și dealurile, este asemănător cu cel din alte două localități învecinate, Clopodia și Ferendia. Privită de la șosea, așezarea are vocația de-a înfrunta timpul, care se scurge atât de lent, încât tot și toate par că dăinuie, dincolo de vreme și vremuri, aparent la fel.

Dacă există ceva important, atunci ar trebui să cităm ceea ce scrie într-o enciclopedie despre acest sat: „A fost dintotdeauna un sat românesc, un bastion al românismului în Câmpia Banatului”.

Tot ce-i românesc, de aceea, iată nu piere, dar, tot de aceea, înseamnă însă și multă suferință. Dacă privim numai cu vreo 66 de ani în urmă, e de reținut că, din acest sat de graniță timișean, au fost deportate în Bărăgan, de către regimul stalinist, 94 de persoane.

Astăzi, suferința e altfel, căci satul este acum depopulat și îmbătrânit și, de aceea, are mai degrabă un aer plin de tristețe și de nostalgie decât unul optimist. O nuntă sau nașterea unui copil în această așezare este un eveniment care dă noi speranțe că satul va înfrunta timpul și pe mai departe.

Să nu surprindă însă pe nimeni anunțurile de vânzare de case. Deși sunt oferite pentru doar câteva mii de euro, nu prea pare cineva interesat să le cumpere. E păcat, pentru că liniștea de aici e una specială, iar peisajul, frumos, mai ales după ce natura înverzește din nou.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Un sat plin de tristețe și nostalgie. A fost cândva locuit de 1.000 de persoane. Astăzi nu mai are nici un sfert din această cifră

  1. Intradevar natura e frumos pe acolo.Dar cum sa stai in tr-o zona departe de multe utilitati adica nu ai ce lucra in apropiere nu mai zic altele.Cine imi da mie bani sa stau sa traiesc in natura frumoasa.

  2. Unde stau doua zile niste romani gata e romanesc.
    Satul a fost, de la prima amintire (deci probabil si dinainte) in 1370 locuit exclusiv de sarbi. In 1717 populatia se muta la Srediștea Mare si satul este populat cu romani. Facut de sarbi, louit peste 300 de ani de sarbi, dar „a fost dintotdeauna un sat romanesc”.

  3. Ce populatie mai are………..așa va rămâne si românia in dovazeci de ani tot tineretul se duce si tara rane putie pentru ca asa vor aceia ce ne conduc……..sa facem compratia in.1989___2018si deja sânt 5,5milione inregistrati in toata lumia si mai santem 16,5 in taradin care 5 milione pensionari…..acuma nu mai gasesti lamunca penimeni se aduce din ungaria si ucraina nu mai ieste mana de lucru in romania si vă mai mirati de satul parasit asa va ramane si românia ca satul acela pentru ca aceștia.ne vinde tara si pe noi in sclavie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *