
Un proiect mult-aşteptat
Aula Filialei din Timişoara a Academiei Române (bd. Mihai Viteazul nr. 24) va găzdui marţi, 26 septembrie, de la ora 10, în cadrul Congresului Internaţional al Asociaţiei Române de Istorie a Presei, lansarea cărţii “O istorie a Banatului. Compendiu’’, coordonată de Ioan Bolovan şi Rudolf Gräf.
“Acest compendiu de istorie a Banatului este necesar pentru că nu există o lucrare de acest gen, cel puțin nu în forma pe care o veți regăsi: prezentarea sintetică a evoluției acestui teritoriu din antichitate până în prezent, o cronologie istorică, un set de fi șe cu peste 25 de personalități bănățene din toate domeniile, care sunt reprezentative pentru acest spațiu.
Volumul de față are o adresabilitate mai largă, nu-i vizează decât într-o oarecare măsură pe specialiști, fi ind accesibil pentru un public foarte larg.
Lucrarea prezintă istoria Banatului într-o manieră sintetică, pentru ca oricine călătorește fizic sau virtual în zonă să își facă o idee despre ce a însemnat și ce reprezintă această regiune importantă a țării noastre.
De aceea, volumul nostru nu este „singurul adevăr”, el este o posibilă introducere a publicului larg în trecutul unei provincii fascinante, una dintre multele versiuni ce se mai pot scrie în viitor de autori unici sau în echipă.
Proiectul editorial s-a finalizat în cadrul Institutului de Cercetări Socio-Umane «Titu Maiorescu» din Timișoara, care a asigurat și majoritatea echipei de cercetare, dar au colaborat într-o formă sau alta și alte institute ale Academiei Române din Cluj-Napoca și Sibiu, împreună cu specialiști de la Muzeul Banatului Montan din Reșița și Muzeul Național al Banatului din Timișoara.
Suntem conștienți că o asemenea întreprindere nu poate fi exhaustivă. Perioadele extrem de diferite tratate, autorii provenind din generații și școli istorice diferite, natura temelor face deosebit de dificilă obținerea unui rezultat cvasi mulțumitor.
CITEȘTE ȘI: Primăria Timișoara a câștigat definitiv în instanță demolarea unei terase care nu mai funcționează de ani de zile
Sperăm însă că specialiștii consacrați în istoria perioadelor amintite mai sus la care am apelat, să ofere o imagine sine ira et studio asupra istoriei unei provincii unde s-au întâlnit de-a lungul secolelor oameni vorbitori de diferite limbi, venind din diferite părți ale lumii, practicând meserii diferite și învățându-le, cântând cântece diferite și mergând chiar și la biserici diferite, găsind totuși modalități de comunicare, care au făcut viața în provincie atractivă în asemenea măsură încât până la 1989 au atras în permanență interesul privind de viața de aici.
Cu siguranță și alți cercetători din țară și străinătate pot forma echipe care să ofere publicului larg dar și specialiștilor o altă sinteză asupra Banatului.
Cu cât mai multe versiuni cu atât mai bine pentru progresul științei și ofertării tuturor celor interesați de trecutul regiunii.
Nu în ultimul rând, sperăm că cititorul va găsi informațiile necesare care să-i explice «de ce este Banatul altfel», pentru a parafraza un cunoscut istoric contemporan, ne-a declarat în exclusivitate acad. Ioan Bolovan, directorul Institutului de Istorie “Gheorghe Bariţiu” din Cluj-Napoca, invitat la lansare în calitate de coordonator, dar şi prezentator al lucrării.
Mi-am cumparat prima carte de istorie de pe site-ul https://www.universenciclopedic.ro/ ,de atunci sunt fascinata de acest domeniu! Frumos articol, multumesc!