Un profesor din Timișoara și-a însușit banii din bursele cursanților

fonduri europene 1

Un profesor din Timișoara, administrator al unei societăți private – Gheorghe Petrov – a fost trimis în judecată, de procurorii DNA Timișoara, pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, înşelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în cursul anului 2012, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile – ”Împreună spre succes pentru obținerea unei calificări relevante nevoilor actuale”, inculpatul a întocmit şi a prezentat managerului de proiect, printre alte documente, un număr total de 266 dispoziţii de plată falsificate, emise pe numele a 24 persoane înscrise la cursurile de formare profesională pentru specializările „operator procesare text şi imagine” respectiv „designeri pagini web”.

Acționând în această manieră, inculpatul a atestat în mod nereal că societatea sa ar fi efectuat operaţiuni de plată (parţial şi încasare sume de bani) cu titlu de burse către cursanţi.

În același context, Gheorghe Petrov a indus în eroare 13 cursanți prin determinarea acestora să semneze înscrisuri cu rubrici simplificate, sub pretextul că acestea ar fi necesare pentru a atesta că în timpul derulării cursului aceștia nu și-au modificat datele de identitate.

Ulterior, după obținerea semnăturilor, prin falsificare, inculpatul a transformat înscrisurile respective în unele care atestau efectuarea plății subvențiilor către participanții la curs.

În baza acelor înscrisuri, Autoritatea Contractantă a procedat la decontarea către beneficiarul proiectului a sumei totale de 144.000 lei, bani ce au ajuns în final la inculpat. Deocamdată, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU) nu a comunicat dacă se mai constituie parte civilă în procesul penal, dat fiind că inculpatul a achitat cei 144.000 lei primiți în condițiile de mai sus.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *