Un primar din Timiş a lăsat totul baltă în administraţia comunei, pentru a se ocupa de… turism. Familia lui deţine singura pensiune din localitate

Mai multe proiecte de interes public au fost abandonate într-o comună din Timiş, pentru a promova, în schimb, turismul aproape inexistent în zona Făgetului.

Astfel, lucrările la clădirea nouă a primăriei au fost stopate de peste trei ani, pentru a se realiza un centru de informare turistică, în ciuda faptului că încă nu au fost stabilite obiectivele de vizitat din zonă. Chiar dacă au fost cheltuiți bani din bugetul local pentru acest proiect, construcția ”la roșu” riscă să se dregradeze în timp dacă nu se investește suficient în conservarea acesteia.

În plus, oamenii din localitate se plâng că nu au în comună un medic stomatolog, la care să își poată repara dantura, pentru că, deși cabinetele au fost reamenajate de autoritățile locale, nu s-a mai investit în aparatură, iar specialiștii nu vin în mediul rural dacă nu beneficiază de dotări corespunzătoare.

”Înainte, la dispensar era și sală de nașteri. Acum avem doar două cabinete de medicină de familie. S-au stopat toate lucrările începute, pentru că era nevoie de bani pentru a cofinanța proiectele pe turism”, mărturisește promotorul local al comunei Dumbrava, Alexandru Pal.

Nici pe partea de utilități lucrurile nu stau mai bine. ”Avem apă de la rețea în toate trei satele comunei. În ceea ce privește canalizarea, la Bucovăț și la Răchita oamenii nu sunt racordați”, precizează acesta.

O asociație și un muzeu

Asociația Microregională Țara Făgetului – Grupul de acțiune locală a primit, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, peste 450.000 de euro de la finalul anului 2011 și până în prima zi a lui 2016. În prezent, banii sunt atrași tot în această direcție. La subsolul clădirii în care funcționează asociația se amenajează un muzeu, iar la exterior, o terasă.

”Înainte, în clădire a fost parohia reformată. La muzeu am adunat obiecte tradiționale și acum încercăm recondiționarea și expunerea lor”, spune Alexandru Pal. Clădirea este poziționată în fața primăriei și în apropierea Bisericii reformate, care are o arhitectură deosebită. ”Suntem la un kilometru de autostradă. Până la coborârea de pe DN68 mai sunt cinci kilometri”, precizează promotorul local.

Mai multe proiecte…

În comuna Dumbrava s-au realizat în ultimii ani mai multe proiecte vizând Țara Făgetului, anul trecut fiiind organizat și primul târg turistic de promovare, după ce anterior s-a încercat atragerea vizitatorilor cu un eveniment similar dedicat meșterilor populari. La eveniment au participat artiști din zonă cu lucrări de ceramică modernă sau împletituri de nuiele, o țesătoare de covoare făcute la război și câțiva pictori amatori care trăiesc în comună.

”Am făcut un centru de informare turistică. Avem un proiect cu Primăria Kanjiza (Serbia) – <<Configurarea și promovarea turismului rural în Banat>> -, finanțat de Uniunea Europeană prin Programul de Cooperare Transfrontalieră. Partea noastră din proiect e de 400.000 de euro. Obiectivele nu au fost stabilite încă dar sunt multe, de la Lacul Surduc până la Tomești. Aproape în fiecare localitate sunt biserici de lemn vechi de 300 de ani. Avem și două infochioșcuri, dar sunt nefuncționale. Ar trebui să afișeze hărțile și traseele turistice și informațiile de cazare”, spune Alexandru Pal.

Un singur beneficiar…

Singura pensiune din localitate este cea a lui Ihasz Ioan – primarul în funcție și președintele Grupului de Acțiune Locală -, aflată în vecinătatea Asociației Microregionale Țara Făgetului. Pensiunea ”Igazland” și-a deschis porțile în anul 2008 şi a funcţionat la categoria de trei stele, respectiv trei margarete, fiind administrată de Ihasz Edith, soția edilului-șef.

Proiectat a fi casă familială, stabilimentul şi-a păstrat această alură. Clădirea este construită pe două nivele, parter şi mansardă. Capacitatea este de opt locuri, în patru camere duble. ”Toate spațiile libere din zonă sunt închiriate de către cei care lucrează la autostradă”, a precizat Alexandru Pal.

9 Comments
Bunicu' 24/03/2017
Asta-i "lucratura" la adresa lui Ihaz!....Ce jurnalistu' lui peste nu cere si parerea celeilalte parti?.....Dar cum se face presa la noi - si mai ales cum o face de o vreme Renasterea.....Pacat!.....Nu am nimic cu primarul din Dumbrava, dar se vede cu ochiul liber cand treci pe acolo ca este o localitate bine randuita....Uite ca s-a gasit si cineva care sa bage fitile....Oare care-o fi interesul?....Bine argumernta "Silviu"...Dezinformari peste dezinformari, dar oare cine are interes in cauza???...
Cătă 24/03/2017
Păreri doar pro. Intrebare: care sunt realizările d-nului primar? Canalizare, proiect început în 2009,finalizare în 2010,termen de execuție 4 luni: nici un sat din comună; Firme care să creeze locuri de muncă:neexistente; Drumuri asfaltate în comună:răspuns ce poate fi dat doar de locuitori comunei, cei care se lupta sa iasă din noroi atunci când plouă. O mare realizare:impozite mai mari la comuna ca la oraș. Felicitări pentru realizări. Sunt multe de spus, dar toate la timpul lor.
Silviu 24/03/2017
Dezinformarea nr. 1: Proiectul prin care s-a reabilitat cladirea respectiva vizeaza conace si castele din Banat si nu zona Fagetului, iar comuna Dumbrava a fost doar unul dintre parteneri. Dezinformarea nr. 2: Sediul primariei necesita o investitie mult mai mare decat cea care s-a facut in reabilitarea acelei cladiri, iar daca cel e a oferit aceate informatii ar fi fost in tema, ar ar fi stiut sa va spuna ca in curand se vor incepe si lucrarile pentru noul sediu al primariei!Dezinformarea nr. 3: Asociatia Microregionala Tara Fagetului, care a fost recunoscuta la nivel national pentru activitata intreprinsa, a atras in Tara Fagetului incepand cu anul 2011, peste 6 milioane de euro si nu 400.000, cum se prezinta in articol. Acesti bani s-au indreptat catre populatia din microregiune si a ajutat foarte mult la dezvoltarea ei.Daca ati fi avut minimul de respect pentru meseia dumneavoastra, doamna Istrat, ati fi putut sa va documentati putin mai bine inainte sa aruncati cu noroi intr-un om care este recunoscut la nivel de judet pentru lucrurile bune pe care le-a facut si pentru implicarea de care da dovada.Sunt profund dezamagit ca un ziar pe care il respectam, poate singurul din judet, a ajuns sa publice astfel de articoleIe.Iar daca aveti minimul de respect pentru meseria pe care o practicati, va indemn sa incercati sa aflati totusi realitatea din spatele dezinformarii pe care ati publicat-o.Nu neaparat pentru a avea un nou subiect, ci pentru a afla si dumneavoastra cum stau lucrurile cu adevarat.Asta daca nu le stiti cumva! Dar atunci v-as putea acuza de rea intentie si nu cred ca este cazul!
Anonim 24/03/2017
nu pot sa cred ce citesc ? in primul rand cel pe care l-ati citat nu are de unde sa stie aceste lucruri pentru ca nu este implicat direct, iar parta cea mai proasta este a sunt oferite doar date eronate! Din pacate asta este presa de astazi, o sursa de dezinformare!
Ana 24/03/2017
Acest articol este de-a dreptul comic! Pe langa dezinformarea dusa la extrem, este evidenta si lipsa de profesionalism a asa zisei ziariste! Ar fi putut sa se informeze macar putin mai bine si ar fi observat cat de departe este de adevar!!!
Anonim 24/03/2017
Acest articol este de-a dreptul comic! Pe langa dezinformarea dusa la extrem, este evidenta si lipsa de profesionalism a asa zisei ziariste! Ar fi putut sa se informeze macar putin mai bine si ar fi observat cat de departe este de adevar!!!
Anonim 24/03/2017
Domnul Ihasz merita toata lauda. A ajutat foarte multa lume si sunt prea multe exemple ca sa le pot scrie. Important este ca cei care il cunosc, nu se lasa influentati de asemenea mizerii.
Albert 24/03/2017
Pacat ca un om care a facut atatea lucruri bune pentru comuna lui si pentru zona Fagetului, este subiectul unui asemenea rusini de articol!
Albert 24/03/2017
Acest articol nu face altceva decat sa dezinformeze. Nu pot sa cred ca se pot scrie articole fara un minim de documentare!