Un pensionar timişean îmbină rimele cu penelul şi ajută zeci de familii sărace

petru vasian

În Liebling este cunoscut de toată lumea. A fost maistru instructor la Liceul Teoretic din Ciacova şi spune că s-a simţit întodeauna apropiat de copii.

Petru Vasian e născut în judeţul Sălaj, dar la vârsta de 14 ani a ajuns în Banat pentru a învăţa carte. A absolvit şcoala profesională de mecanici agricoli din Jimbolia. La scurt timp şi-a întâlnit aleasa şi după zece ani în care a lucrat ca mecanic agricol, s-a dus la Oradea, la şcoala de maiştri.

Ultimii ani înainte de pensionare a fost maistru-instructor. De când este la pensie, Petru Vasian şi-a descoperit o nouă pasiune, pictura. Totul a început ca dintr-o joacă. Nepoţica lui de opt ani era la el şi picta. Trebuia să plece în grabă, însă i s-a spus să-şi adune lucrurile.

În cele din urmă, după multe tergiversări, bunicul Petru a acceptat să strângă el, cu condiţia ca micuţa să-i dea şi lui voie să picteze. Era vorba de o pictură pe puncte, şi încet-încet şi cu multă migală, primul tablou s-a materializat. Aşa s-a aprins flacăra pasiunii şi de atunci, de câte ori are timp liber, Petru Vasian pictează.

Petrece ore întregi în atelierul lui, mai ales în anotimpul hibernal, când treburile gospodăreşti sunt mai puţine. Fiecărei picturi îi dedică şi o poezie, aşa că pe spatele tabloului pe care ni l-a prezentat scrie: „Margarete, flori gălbui/Fură ochii orişicui/Şi mie mi-a furat/De aceea le-am pictat”.

De când a ieşit la pensie, Petru Vasian face parte din Kolping Banat, o organizaţie neguvernamentală având ca scop ajutarea familiilor sărace din Otelec, Uivar, Liebling, Dumbrăviţa, Sânandrei, Cenad, Chişineu-Criş şi Timişoara.

Pe lângă ajutorul pe care-l acordă persoanelor nevoiaşe, organizaţia pregăteşte sărbători care aduc aminte de tradiţie. În curând, la Dumbrăviţa organizaţia va participa la festivalul gulaşului. La Liebling, Kolping Banat s-a implicat în organizarea unui campionat de fotbal pe vârste. Petru Vasian este unul dintre cei care demonstrează viaţa la pensie poate fi frumoasă şi interesantă.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *