Un pădurar timișean, vicecampion la tir

dorin belejan

Este din Pişchia şi încă de mic copil a cutreierat, împreună cu bunicul său, pădurea din apropierea comunei. Atunci, afirmă Dorin Belejan, s-a îndrăgostit iremediabil de codru. După ce a absolvit Liceul Silvic din Timişoara, bănăţeanul s-a întors acasă şi a devenit silvicultor. Se îngrijeşte de bunul mers al Pădurii Cocora şi spune că îşi iubeşte meseria pentru că acolo se simte cel mai bine.

Dorin Belejan practică un sport destul de nou în România, numit Sporting Compak, tir sportiv (tragerea cu puşca la talere). Anul trecut, bănăţeanul din Pişchia a participat la competiţia naţională ce a avut loc la Luduş şi a ajuns vicecampion naţional şi câştigător al Cupei României. Pentru a participa la acest gen de competiţie, bănăţeanul din Pişchia a avut nevoie de o armă specială, o puşcă Marocchi O3 Sporting Field.
diploma dorin belejan
Lucrează ca pădurar de mai bine de 16 ani, imediat după ce a terminat liceul. Spune că a văzut multe în pădurea pe care o veghează.

„Avem vulpi, iepuri, fazani, lupi, mistreţi, şacali, pisici săbatice şi cerbi. Ţin minte că, la un moment dat, am găsit prins în laţ un cerb carpatin. Era riscant să mă apropii, pentru că loviturile cu picioarele ale cerbului sunt foarte periculoase. Aşa că am tăiat laţul cu toporişca. Animalul s-a dezlegat şi a fugit.

După 20 de metri s-a oprit, m-a privit parcă să-mi mulţumească pentru că l-am eliberat, după care a dispărut în codru. Într-un alt an, am dat în una dintre hrănitoarele de cervide (cerbi) de opt pui de pisică sălbatică. Stăteau în fân şi mă priveau. Erau tare frumoşi, cu ochii mari şi expresivi. Nu i-am deranjat şi nici nu i-am atins.

A doua zi când am verificat locul, puii nu mai erau, probabil că mama lor i-a mutat într-un loc mai ferit”, a precizat pădurarul.

Bănăţeanul din Pişchia ne-a spus că ştie fiecare colţ de pădure şi cel mai bine se simte în mijlocul naturii, pe cărările numai de el cunoscute, acestea fiind locurile de unde îşi ia energia…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns