Un nou vaccin va fi administrat la cele mai fragede vârste. Copiii născuți în acest an vor fi primii timișeni imunizați

vaccin 2

Copiii născuți în acest an vor fi primii timișeni imunizați artificial contra pneumoniilor, septicemiilor, meningitelor pneumococice și otitelor. Direcția de Sănătate Publică (DSP) Timiș a solicitat Ministerului Sănătății 20.700 de doze de vaccin pneumococic, necesare pentru acest an.

”Se vor vaccina gratuit copiii cu vârsta de două, patru și 11 luni, prin cabinetele de medicină de familie. Campania este programată să înceapă în luna septembrie”, a precizat Dana Șpac, purtător de cuvânt al DSP Timiș.

În rândul copiilor, bolile pneumococice pot provoca afecţiuni grave sau chiar decese. Conform datelor oficiale, țara noastră înregistrează cea mai ridicată rată de mortalitate infantilă dintre statele membre ale Uniunii Europene, iar pneumonia – o boală prevenibilă prin vaccinare – constituie principala cauză de deces la copiii cu vârsta mai mică de cinci ani.

Ministerul Sănătății a finalizat, în cursul acestei luni, procesul de achiziție a vaccinului pneumococic conjugat cu 13 valențe, împotriva celor mai des întâlnite tulpini de pneumococ, responsabile de peste 90 la sută dintre cazurile de boli pneumococice invazive în Romania. Începând cu luna viitoare vor fi livrate la nivel național peste 477.000 de doze de vaccin pneumococic, cantitate ce acoperă necesarul pentru campania de imunizare din acest an, precum și pentru primele luni din 2018.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat, încă de acum zece ani, includerea vaccinurilor pneumococice conjugate în programele de imunizare. Această recomandare a fost urmată de țara noastră, iar vaccinul a fost inclus în Programul Național de Vaccinare în 2013, însă până acum nu au existat fondurile disponibile pentru achiziționarea acestuia.

Odată cu startul campaniei de vaccinare antipneumococică, Ministerul Sănătății va demara o campanie publică de informare, demers căruia i se alătură firma producătoare. Campania se va derula timp de un an și are drept obiectiv informarea corectă, completă și transparentă a părinților, de către profesioniștii din domeniul medical, cu privire la toate aspectele vaccinării antipneumococice.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *