Un nou punct de trecere a frontierei în județul Timiș

triplex 1

În cea mai vestică localitate a țării se va deschide permanent un punct de trecere a frontierei spre Ungaria, după ce drumul care leagă localitățile Beba Veche de Kübekháza va fi asfaltat în totalitate.

CITEŞTE ŞI: Ilie Năstase s-a căsătorit din nou! Prima imagine de la cununia civilă cu Ioana Simion

”Suntem foarte bucuroși că primarul comunei Kübekháza, Molnar Robert, va finaliza un proiect deosebit de important pentru comunitatea noastră. În maximum o lună se vor termina lucrările de asfaltare în partea maghiară până la borna Triplex Confinium.

Noi am efectuat lucrări similare încă din 2008. Avem promisiuni de la Consiliul Județean Timiș că în cel mai scurt timp vor face demersurile pentru organizarea unei întâlniri între cei trei miniștri de externe pentru deschiderea unui punct permanent de trecere a frontierei la Beba Veche.

Drumul dinspre Ungaria se continuă pe o porțiune foarte mică pe teritoriul Serbiei, după care intră în România”, a precizat Ioan Bohancanu, primarul comunei Beba Veche.

Triplex Confinium atrage ca un magnet mii de oameni

Triplex Confinium (din latină, ”graniţă triplă”) este numele locului în care se întâlnesc graniţele României, Ungariei şi Serbiei. Este cel mai vestic punct din România, fiind situat în apropierea comunei Beba Veche, la trei kilometri după ieșirea din localitate.
triplex 2
O zonă restrânsă în jurul acestui punct se consideră teritoriu neutru faţă de cele trei ţări. În acest punct este amplasată o bornă piramidală, cu trei laturi, fiecare orientată către ţara respectivă şi având însemnată stema ţării.

CITEŞTE ŞI: Atenţie, şoferi! Nu opriţi dacă acest cetăţean vă solicită ajutor (foto)

Zona este în permanenţă supravegheată de grăniceri iar accesul la bornă este condiţionat de legitimarea obligatorie şi respectarea condiţiilor speciale care guvernează teritoriul de frontieră. Anual, au loc manifestările Triplex Confinium, la care participă localităţile cele mai apropiate, Beba Veche, Kübekháza (Ungaria) şi Majdan-Rabe (Serbia).

Timp de două zile, graniţa din acest punct se deschide temporar. ”Anul acesta, punctul temporar de trecere a frontierei se deschide în 18 mai pentru o perioadă de 48 de ore pentru mic-trafic. În fiecare an, mii de oameni trec frontiera pe la Triplex Confinium”, a mai precizat Ioan Bohancanu.

Beba Veche, la doar 14 kilometri de Szeged

Potrivit edilului-șef de la Beba Veche, deschiderea permanentă a unui punct de trecere a frontierei este una dintre dorințele mai vechi ale comunității, mai ales că în comună trăiesc 400 de etnici maghiari. ”Acest drum va scurta legătura cu Ungaria.

CITEŞTE ŞI: Femeie cu bebeluş în braţe, luată la bătaie cu coada de mop în autogară (Video)

Beba Veche se va afla la doar 14 kilometri de Szeged, o distanță egală cu cea de la Moșnița Nouă la Timișoara. Până la deschiderea permanentă a punctului de frontieră, locuitorii comunei noastre au la dispoziție doar varianta ocolitoare prin Cenad, adică un drum de 45 de kilometri”, a spus Ioan Bohancanu.

Potrivit acestuia, noul traseu care se prefigurează pentru a lega Ungaria de România va scurta pentru rezidenții din zonă distanța față de autostrada care duce spre Viena. ”Urcarea pe autostradă se află la nici 20 de kilometri față de Triplex Confinium.

Deschiderea permanantă a unui punct de trecere a frontierei la Beba Veche va fi avantajos pentru toți locuitorii din zona orașului Sânnicolau Mare”, a punctat Ioan Bohancanu.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

4 thoughts on “Un nou punct de trecere a frontierei în județul Timiș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *