Un nou mod de înșelăciune – „Apreciază postări pentru bani!”, avertizează Poliția Română

Un nou mod de înșelăciune - „Apreciază postări pentru bani!”, avertizează Poliția Română

Un nou mod de înșelăciune – „Apreciază postări pentru bani!”, avertizează Poliția Română

Poliția Română informează cu privire la un nou mod de înșelăciune propagat prin intermediul aplicațiilor mobile de relaționare „Apreciază postări pentru bani!”.

”Poliția Română a descoperit o tendință alarmantă de înșelăciune care se răspândește rapid prin intermediul aplicațiilor de mesagerie.

Sub pretextul simplu al „aprecierii postărilor pentru bani”, autorii încearcă să atragă utilizatorii într-o schemă de înșelăciune în mediul online.

Activitatea infracțională începe cu primirea de către utilizatori a unor mesaje nesolicitate, formulate în limba engleză sau română, care îi îndeamnă să aprecieze anumite postări pe rețelele de socializare, în special clipuri de pe platforme de specialitate, promițându-le acestă activitate ca fiind un al doilea job sau un venit pasiv.

Pentru a crea o iluzie de legitimitate, autorii trimit sume mici de bani în conturile utilizatorilor care apreciază postările. Aceste sume se încadrează între 10 și 50 de lei, fiind menite să stimuleze participarea și să câștige încrederea potențialelor victime.

CITEȘTE ȘI: Demolările administrației Fritz au probleme de legalitate, iar șantierele au fost abandonate de primărie (foto/video)

În etapa următoare, potențialele persoane vătămate sunt încurajate să investească sume mai mari pe platforme care promit câștiguri substanțiale. Aceste promisiuni sunt întărite de invitații de a se alătura grupurilor de discuții pe o platformă de mesagerie online, unde presupuși „specialiști” în investiții îi vor ghida pentru a obține profituri mai mari. Totuși, acești „specialiști” sunt de fapt autorii care folosesc tehnici de manipulare pentru a extrage date sensibile și sume importante de bani de la persoanele vătămate”, transmite Poliția Română.

Acest mod de operare se bazează pe mai mulți factori: autorii utilizează tehnici de manipulare psihologică, apelând în special la promisiunea de îmbogățire rapidă, câștigarea unor sume de bani fără prea mare efort pentru a induce utilizatorii în eroare și a-i determina să acționeze în conformitate cu dorințele lor; autorii profită de naivitatea și lipsa de informare a utilizatorilor în ceea ce privește amenințările cibernetice pentru a-și atinge scopurile; prin intermediul acestor activități infracționale, în unele cazuri, autorii reușesc să obțină și date personale de identificare, financiare și de autentificare la aplicațiile folosite de utilizatori, expunându-i, totodată, și la alte riscuri, mai exact, utilizarea datelor în vederea săvârșirii altor infracțiuni.

Polițiștii recomandă cetățenilor să fie precauți și să evite orice interacțiune cu mesaje sau linkuri suspecte pe platformele de socializare, ori care promit îmbogățirea rapidă și fără efort, să păstreze confidențialitatea informațiilor și să nu furnizeze niciodată date personale (numele, adresa, numărul de telefon, CNP, seria cărții de identitate etc.) sau informații bancare către persoane necunoscute sau pe platforme nesigure; să verifice întotdeauna identitatea expeditorului înainte de a furniza orice informații sau de a executa orice sarcină cerută și să fie sceptici în fața mesajelor nesolicitate; să evite accesarea linkurilor suspecte sau cele din mesajele nesolicitate sau din surse necunoscute, deoarece acestea ar putea conduce către site-uri malware sau ar putea fi utilizate pentru phishing; să instaleze un software de securitate și să îl actualizeze regulat; să folosească autentificarea în doi pași aceasta adaugând un nivel suplimentar de securitate.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *