Un nou focar de pestă porcină descoperit în județul Timiș

Focar de pestă porcină în vestul țării

Comitetul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) a declarat un nou focar de pestă porcină africană pe teritoriul localităţii Remetea Mare, din judeţul Timiș, după ce doi porci au murit într-o exploatație.

CITEȘTE ȘI: O veste minunată vine din vestul țării: ce se întâmplă cu cel mai tânăr pacient, un bebeluș diagnosticat, la doar nouă zile de la nastere, cu coronavirus

“În urma examinării unor probe prelevate de la porci domestici proveniți din localitatea Remetea Mare, din cadrul unei exploatații, și trimise la Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală București, a fost confirmată Pesta Porcină Africană (PPA). Au fost stabilite zonele circulare de protecţie şi supraveghere de trei şi respectiv zece kilometri în jurul focarului de pestă porcină africană. Astfel, zona de protecție cuprinde localitatea Remetea Mare. Zona de supraveghere cuprinde localitățile Izvin, Recaș, Ianova, Giarmata, Giarmata Vii, Ghiroda, Bucovăț, Moșnița Veche, Moșnița Nouă, Bazoșu Nou, Albina, Dragșina, Bazoșu Vechi. Prin Hotărârea CLCB a fost aprobată uciderea, sub control oficial, a porcilor din exploatația non-profesională în care a fost declarată pesta porcină africană. Precizăm că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic pentru specia suină”, au precizat autoritățile.

Aproximativ 60 de porci vor fi sacrificați.

Reamintim că, în urmă cu două zile, un alt focar de pestă porcină africană a fost descoperit în județul Timiș, pe teritoriul localităţii Găvojdia, după ce un animal bolnav a murit. Au fost stabilite imediat zonele circulare de protecţie şi supraveghere de trei şi, respectiv, zece kilometri în jurul focarului de pestă porcină africană. Astfel, zona de protecție cuprinde localitatea Găvojdia, iar zona de supraveghere cuprinde localitățile: Jena, Jdioara, Criciova, Crivina, Cireșu, Drinova, Măguri, Tapia, Lugojel, Honorici, Oloșag, Pădureni, Știuca, Dragomirești, Zgribești și Săbăgel. De asemenea, a fost aprobată uciderea, sub control oficial, a porcilor din gospodăria în care a fost declarată pesta porcină africană.

Zeci de focare în țară

În Romania, potrivit raportului de ieri al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, pesta porcină africană (PPA) evoluează în 40 de județe. Dintre acestea, în 36 de județe sunt afectați de virusul pestei porcine africane atât porcii domestici cât și mistreții, în două județe sunt afectați de virusul PPA numai mistreții, iar în două județe sunt afectați numai porcii domestici. În prezent sunt active 541 de focare de pestă porcină africană (PPA), din care zece focare în exploatații comerciale și cinci focare în exploatații comerciale de tip A. De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost diagnosticate 3.925 cazuri la mistreți în 38 de județe.

În județul Timiș, este vorba de 126 de porci mistreți găsiți morți și trei mistreți vânați. Virusul pestei porcine africane este foarte contagios, poate fi răspândit prin contact direct cu porci infectați, fluide biologice provenite de la porcii contaminați și prin contact indirect prin intermediul echipamentelor agricole, camioanelor sau oamenilor care au venit în contact cu animalele bolnave. Din analiza anchetelor epidemiologie efectuate în focarele active, transmiterea bolii a fost făcută prin nerespectarea măsurilor de biosecuritate și a restricțiilor de mișcare ale animalelor, administrarea în hrana suinelor a resturilor alimentare.

Boala nu se transmite de la animale la om, prin urmare nu afectează omul. Produce însă un procent de morbiditate şi mortalitate foarte ridicat, iar pierderile rezultate în urma combaterii ei sunt deosebit de ridicate, atât prin costurile cu eradicarea, cât şi prin restricţiile impuse comerţului cu porci vii şi produse şi subproduse provenite de la porci. În teritoriile unde a evoluat până acum, eradicarea şi recăpătarea stării de indemnitate la boală a durat lungi perioade de timp.

Sursele de infecţie

Virusul se poate transmite prin contactul animalelor bolnave cu cele sănătoase, în mod direct, dar se poate transmite şi indirect prin: secreţiile şi excreţiile animalelor infectate (virusul se elimină prin salivă, lacrimi, secreţiile nazale, urină, fecale, secreţiile din tractul genital), sângele, ţesuturile etc. animalelor bolnave sau moarte; porcii sălbatici; animalele trcute prin boală; căpuşe din genul Ornithodoros şi Rhipicephalus infectate cu virus (în România, nu s-a demonstrat, până în prezent, existenţa unor astfel de căpuşe); adăposturile, aşternutul, materialele de îngrijire, furajele, echipamentele etc. contaminate; vehiculele şi persoanele care circulă între efectivele contaminate şi cele sănătoase; furajele (lături) care conţin carne/produse din carne/subproduse, provenite de la porcii infectaţi. Perioada de incubaţie oscilează între trei şi 15 zile. Tulpinile foarte virulente produc forme supraacute şi acute care duc la apariţia bolii de obicei în trei-patru zile.Tulpinile mai puţin virulente produc forme mai uşoare, perioada de incubaţie fiind mai mare


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *