Un nou focar de pestă porcină africană, în judeţul Timiş

Un nou focar de pestă porcină africană, în judeţul Timiş

Un focar de pestă porcină africană a fost depistat în comuna Ohaba Lungă, la Iersnic. Potrivit autorităților, în data de 10 august au fost prelevate probe de sânge de la doi porci dintr-o exploatație non-profesională din comuna Ohaba Lungă, sat Iersnic și trimise la Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Timiș pentru depistarea genomului virusului pestei porcine africane, în vederea confirmării diagnosticului.

Prefectul Zoltan Nemeth a convocat, joi, ședința cu membrii Centrului Local de Combatere a Bolilor, în cadrul căreia s-a aprobat Hotărârea nr. 24/12.08.2021 de aprobare a zonelor de protectie și supraveghere din jurul focarului de pestă porcină africană, a măsurilor de ucidere imediată a doi porci, sub control oficial şi neutralizare prin incinerare a materialelor de risc și a aprobării Planului de măsuri în cazul confirmării bolii la porcii domestici din exploatația non-profesională comuna Ohaba Lungă, localitatea Iersnic nr.132, județul Timiș.

În cazul acestei confirmări, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranţa Alimentelor Timiș susține că va lua toate măsurile care se impun conform actelor normative în vigoare, Procedurilor și Manualului Operațional pentru intervenția în focarele de pestă porcină africană.

CITEŞTE ŞI: Certificatele digitale cu cod QR, singurele documente recunoscute la trecerea frontierelor din ţările UE începând de vineri

Precizăm că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic pentru specia suină.

În prezent există patru focare active de pestă porcină africană în județul Timiș, din care trei focare în gospodării private (exploatații non – profesionale) și un focar într-o exploatație profesională.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns