Un nor într-o cușcă, doi giganți de oțel și un… sicriu la Finanțe

Proiectul ”Instalart/ Sculptura/ 000. Inspired by Constructim”, care a putut fi admirat în cea de-a doua jumătate a lunii septembrie la Casa Artelor și pe strada Episcop Augustin Pacha, s-a relocat în parcarea din fața sediului Direcției Finanțelor Publice Timișoara, în Piața 700.

Până pe 31 octombrie, operele create de Marius Leonte și de cei șapte tineri artiști invitați vor putea fi privite în spațiu deschis. Asociația Culturală Instalart a lansat acest proiect în contextul Timișoara – Capitală Culturală Europeană în anul 2021, având o serie de parteneri strategici din rândul autorităților publice locale.

Potrivit artistului vizual Marius Leonte, inițiatorul proiectului, acesta a fost gândit ca un exercițiu invaziv al artei contemporane în spațiul public. Expoziția este produsul unui workshop ce s-a desfășurat, între 25 august și 10 septembrie, în curtea Facultății de Arte și Design a Universității de Vest din Timișoara, în cadrul căruia artiștii – șapte tineri doctoranzi, masteranzi sau studenți ai instituției (Eugeniu Țibuleac, Cătălin Bătrânu, Ilien Duță și grupul Baraka – Mihai Toth, Paul Feier, David Iancu, Adi Popa) -, alături de Leonte, au propus câte un obiect, o instalație, un concept, care ar putea să completeze patrimoniul cultural al unei comunități.

Pe parcursul lunii octombrie, timișorenii pot admira aceste lucrări monumentale deosebite. Un nor gigantic într-o cușcă pune în discuție sistemul.

Copacii-tornadă atrag atenția asupra ”consumerismului” și propun reciclarea alternativă. Unul dintre artiști abordează propria trecere în neființă, și își prezintă… înmormântarea, în sicriu, deasupra intrării în parcarea subterană, alături de o altă lucrare care însumează aproximativ 1.000 de cranii, aranjate într-o caroserie de mașină destructurată.

Lângă acestea, lucrarea ”Doi” e un gigant de oțel sudat, lung de 14 metri, fiind completat de două siluete uriașe.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Un raspuns la “Un nor într-o cușcă, doi giganți de oțel și un… sicriu la Finanțe

Lasă un răspuns