Fostul premier rus Dmitri Medvedev și-a exprimat sprijinul față de vaccinarea anti-Covid obligatorie a populației în contextul în care campania de vaccinare împotriva coronavirusului avansează lent în Rusia, relatează Moscow Times.
Medvedev, care a fost retrogradat în poziția de director adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei după o remaniere guvernamentală majoră de anul trecut, afirmă că vaccinarea obligatorie reprezintă un compromis pentru protejarea populației de COVID-19 în detrimentul libertăților individuale.
„Vaccinarea presupune consimțământul unei persoane… Dar uneori aceste decizii pot fi obligatorii în interesul public și interesul protejării vastei majorități a populației”, a declarat acesta, conform HotNews.ro.
„Relația dintre voluntar și obligatoriu poate fi modificată în favoarea obligatoriului deși aceasta este o problemă de proporționalitate a valorilor: pe de o parte avem valoarea vieții individuale și de cealaltă valoarea protejării întregii populații”, a explicat acesta.
Aproape 14 milioane de ruși, doar aproximativ 10% din populația totală a țării, au primit cel puțin prima doză a unuia dintre cele trei vaccinuri anti-Covid dezvoltate de cercetătorii din Rusia, potrivit unei analize realizate de site-ul RBC.
Puțin peste 9 milioane de persoane (peste 6% din populație) au fost vaccinate și la rapel în contextul în care cu autoritățile ruse se confruntă cu un scepticism înrădăcinat față de vaccinuri care a deraiat campania de vaccinare anti-Covid.
În actualul ritm Rusia va reuși să își inoculeze 70% din populație, procent necesar pentru a atinge imunitatea în masă, de abia în octombrie 2022.
Medvedev a făcut de asemenea apel ca liderii lumii să își recunoască reciproc vaccinurile anti-Covid pentru a facilita călătoriile internaționale.