Un drum lung, cu frământări, obstacole și izbânzi!

Un drum lung, cu frământări, obstacole și izbânzi!

Un drum lung, cu frământări, obstacole și izbânzi!

Sunt puțini scriitori, nu doar între creatorii din vestul țării, care se simt atât de împăcați cu ei, de productivi,  fie că scriu proză, dramaturgie, poezie sau cronică de teatru. Iată un exemplu concludent: Ion Jurca Rovina.

Opera lui – a debutat în anul 1976 cu romanul Fericiți când renaștem – cuprinde, la zi, șase romane și tot atâtea reeditări,  un volum de povestiri, cinci de poezie,  douăzeci și șase de piese, șapte premiere de teatru. Ion Jurca Rovina este, de cincizeci de ani, cronicar dramatic, jumătate din acest timp fiind și colaborator permanent al prestigioasei reviste „Teatru Azi”. Urmare a numeroaselor piese vizionate, nu doar, firește, pe scene timișorene, făcând o riguroasă selecție, a publicat și două volume de cronici de teatru.

Indiscutabil, în ultimele două decenii, scriitorul a scris mai mult dramaturgie. Asta a fost impresia generală, până zilele trecute, când, prolificul scriitor, la Editura Palimpsest din București, publică un volum de 493 de pagini, cu un titlu care nu poate să treacă neobservat: Oul apocaliptic. Nimic surprinzător în cazul prozatorului Ion Jurca Rovina, el fiind autorul unui alt roman, cu un titlu la fel de provocator, Moștenitorii iadului sau Cartea bolnavă.

Când dorești să afli un adevăr, îl cauți. Iată, pe scurt, cum își prezintă autorul  recenta apariție: ”Acum, ce să mai spun? Am căutat-o prin variate abordări, începuturi, cu amânări și reveniri. Până mi-a intrat visul cu Femeia și Cartea. Odată cu ea, zborul… Apoi, viziunea cu destinul Femeii prin veacuri. Peste care s-a suprapus realitatea imediată într-o surprinzătoare devastare a ființei umane, culminând cu războiul și crima. Sub sceptrul unei evidente apocalipse. Așa cum mi-a apărut într-o exprimare personală. În Carte.  Nu-mi vine să cred, nu știu, cea pe care o am pe birou să fie? ”Eu știu că nu știu nimic”, ca să-l citez pe Socrate, adus pe scenă la începutul cărții.”

Un final, iată, care vă apropie de volumul recent publicat de scriitorul timișorean Ion Jurca Rovina. Un autor incisiv, profund și complex!

CITEȘTE ȘI: Povestea dansului merge mai departe. Spectacol omagial dedicat memoriei maestrului de balet Marcel Botscheller


Opiniile exprimate în articolele publicate pe RENASTEREA.RO aparţin în exclusivitate autorilor! Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *