Un deținut a murit în timp ce lucra pentru Horticultura SA, la cimitirul din Calea Șagului

Un deținut a murit în timp ce lucra pentru Horticultura SA, la cimitirul din Calea Șagului

Un deținut a murit în timp ce lucra pentru Horticultura SA, la cimitirul din Calea Șagului

Vineri, 22 septembrie 2023, în jurul orei 13:30, un deținut de la Penitenciarul Timișoara a decedat în incinta cimitirului din Calea Șagului. Omul a suferit un atac de cord, la o primă constatare.

Echipa de deținuți din care făcea parte executa lucrări în cimitir pentru Horticultura SA, deși nu există public vreun contract între Primăria Timișoara și Horticultura pentru preluarea administrării cimitirului și nici vreun ordin de începere a vreunei lucrări.

detinut mort cimitir

La fața locului a sosit un echipaj de ambulanță, care nu a reușit să resusciteze victima, dar și două echipaje de poliție.

De aici, lucrurile se complică. Conform constatărilor, confirmate și de fotografii, deținutul se afla în interiorul cimitirului.

Am încercat să aflăm în baza cărui contract și a cărui ordin de lucrări, cei de la penitenciar efectuau lucrări în această locație.

L-am contactat telefonic pe directorul general al Horticultura SA, Dan Rusu, pentru a afla detalii legate de incident dar și de prezența deținuților în cimitir.

Acesta ne-a respins toate apelurile telefonice și nici nu a răspuns nici prin mesageria scrisă WhatsApp, solicitărilor noastre, până la ora apariției acestui material.

mesaje

Cu alte cuvinte, nicio explicație vizavi de activitatea deținuților în cimitirul din Calea Șagului și, eventual, referitor la decesul survenit la orele prânzului.

Directorul Penitenciarului Timișoara, comisar de poliție penitenciară Liviu Ștefăniță Marica ne-a lămurit asupra celor întâmplate, fără însă a nu putea preciza exact dacă deținuții lucrau în cimitir sau în afara incintei.

Acesta ne-a confirmat că se lucrează în baza unui contract între Penitenciarul Timișoara și Horticultura SA, că deținutului i s-a făcut brusc rău, a fost chemată ambulanța, dar omul a decedat în urma unui stop cardiac.

Comisarul Marica a mai spus că nu știe exact ce muncă prestau acolo deținuții și dacă activitățile propriu-zise se desfăurau în cimitir sau în afara acestuia. El a mai spus că omul era în pauză și s-ar fi plâns supraveghetorilor că nu se simte bine, motiv pentru care a fost chemată salvarea.

Totuși, constatările de la fața locului și fotografiile indică faptul că medicii și polițiștii au găsit cadavrul în interiorul cimitirului.

Situația ridică mai multe întrebări de ordin legal, la care directorul de la Horticultura SA, plătit din bani publici, a refuzat să răspundă.

Prima necunoscută este dacă între societatea de spații verzi și Primăria Timișoara există deja semnat un contract privind administrarea acestui cimitir. Apoi, de ce deținuții desfășurau activități în incintă, dacă se muncea în baza unui ordin de lucrări și cine a dat acest ordin.

CITEȘTE ȘI: Administrația Fritz renunță la “iluminatul inteligent” și se întoarce la cel prin cablu

În fine, dacă aceste documente există în realitate, atunci și cei de la Penitenciarul Timișoara ar trebui să aibă un plan de activitate, care stipulează clar tipul de muncă prestată, perimetrul în care se desfășoară munca, intervalul orar, planul de supraveghere și pază, precum și cel de transport al deținuților către și de la locație.

Lucruri asupra cărora, dacă se iau în considerare aspectele sesizate mai sus, ar trebui să se pronunțe polițiștii timișoreni și procurorii.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

4 thoughts on “Un deținut a murit în timp ce lucra pentru Horticultura SA, la cimitirul din Calea Șagului

  1. Sunt curios care sunt raspunsurilor domnului domnului director pentru incidentul neplacut in care este pusa Horticultura.Cum este posibil ca un detinut sa presteze servciu in incinta unui cimitir fara a avea toate documentele necesare pentru acceasta activitate.Rusine

  2. Cimitirele din administrarea primariei dar si a unor biserici sunt sursa de afaceri pentru niste mafioti platiti de la bugetul de stat. Se scot dalele aleilor pentru locuri de veci care se vand la negru pe multi bani. Mizeria si containerele pline ochi ofera adevarata imaginea asupra unui oras chipurile european in care nu exista nici macar o alee pietonala pentru a ajunge la mormantul unei rude. Cat despre comisarul de poliție penitenciară Marica acesta nu a avut timp sa se informeze probabil era la un spa iar purtatoarea de cuvant era la coafor!

  3. Doamna purtătoarea de bârfe a penitenciarului declara la ziua de vest ca se afla la un punct de lucru ! La care si al cui ? Are documente in cele declarate ?Cat despre dir. Rus : fara numar el postează concerte , parteneriate , scos gazonul pus gazonul in Botanic si unde o mai fii avut de guarit bugetul primariei lui latcau usr-reul are un pierde vara platit bine bine .

  4. De ce întrebați Horticultura? Regimul penitenciarelor suprascrie orice pentru ca este o structura de tip militar cu reguli stricte. DOAR PENITENCIARUL are voie sa răspundă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *